Hrvatski radio

Radio Osijek

U fotofinišu Sakuntalin park izabran za najljepši park u Hrvatskoj

06.07.2022.

13:25

Autor: Radio Osijek/TM

Sakuntalin park

Sakuntalin park

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

U izboru za najljepši park Hrvatske, koji je po uzoru na izbor najljepšeg vrtića ili najljepšeg adventa u zemlji na svom Facebook profilu organizirao portal gradonačelnik.hr, najviše lajkova dobio je Sakuntala park u Osijeku. Vinkovačkom je parku na Trgu bana Šokčevića ta titula izmaknula za samo 12 glasova.

Ponos osječkih parkova u ovom sedmodnevnom izboru tek je nakon pet dana stigao na vrh ljestvice. Do tada je prilično uvjerljivo vodio vinkovački. Na kraju, danas u podne, kada je spuštena zastavica za utrku, Sakuntala park imao je 5154, a park na Trgu bana Šokčevića 5142 glasa (lajka). Ukupno se u izbor uključilo 31820 ljudi. Bit će da je i u ovom izboru, kao i na izborima za splitskog gradonačelnika ljeto „krivo” za slabu izlaznost, jer podsjetimo, krajem prošle godine u izboru za najljepši advent u Hrvatskoj, kada je Osijek sa svojim adventom tu titulu izborio s nešto više od 27 tisuća glasova, dok je drugoplasirani Varaždin dobio gotovo 2600 tisuća.

Top 10 izbora za najljepši park Hrvatske

Top 10 izbora za najljepši park Hrvatske

Foto: gradonačelnik.hr / -

„Pobjednik našeg izbora za NAJLJEPŠI PARK U HRVATSKOJ je Sakuntalin park iz Osijeka! Čestitamoooo! Wooow, kakvo je to uzbudljivo finale bilo, do zadnjeg treba nije bilo sigurno hoće li Osijek uspjeti zadržati vodstvo ili će titula najljepšeg pripasti Parku na Trgu bana Šokčevića iz Vinkovaca... Bravo za Vinkovce i njihove fanove, Čestitamo na fenomenalnom rezultatu i uvjerljivom drugom mjestu! Svaka čast i Gradu Virovitici koji je u posljednjih nekoliko sati ponovo izbio na 3. mjesto! Čestitke i ostalima na top 10 najljepših parkova - Bjelovaru, Karlovcu, Slavonskom Brodu i Valpovu”, stoji u objavi na Facebook profilu portala gradonačelnik. hr.

U izboru za najljepši park Hrvatske sudjelovalo je 27 parkova iz 18 gradova i 2 općine, a nekoliko parkovima bogatih gradova prijavilo je više svojih kandidata.

Ovime smo još jednom potvrdili kako smo zeleni grad i time se ponosimo, mislim da svi primjećuju kako grad nikada nije bio čistiji i uredniji.

Ivan Radić

Neposredno nakon objave ove vijesti u Sakuntalin park zaputio se gradonačelnik Osijeka Ivan Radić sa suradnicima kako bi preko medija uputio zahvalu građanima koji su glasovali na natječaju za najljepši osječki (i hrvatski) park. Radić je podsjetio kako je Osijek dobio priznanje kao najbolji Eko city i grad s najljepšim Adventom, a danas se se okitio priznanjem za najbolji park - secesijski Sakuntalin park izgrađen 1890. godine. Osim ljudima, koji su glasovali na stranici Gradonacelnik.hr, Radić je zahvalio i svim djelatnicima osječkog Unikoma koji svakodnevno održavaju Sakuntalin, ali i sve druge osječke parkove. Podsjetio je kako Grad ove godine ulaže više od 13 milijuna kuna za uređivanje i održavanje osječkih zelenih površina i parkova, a Osijek ih ima više nego trgova. Osijek je u lipnju ove godine ostvario 12 posto noćenja više nego rekordne 2019. godine, slijedi mnoštvo kulturnih, sportskih i zabavnih događaja, sredinom ovog mjeseca otvaraju se bazeni na Kopiki i sve je to pozivnica novim gostima da posjete Osijek i uživaju u gradu, zaključio je gradonačelnik Ivan Radić.

Prilog o Sakuntalinom parku, najljepšem parku u Hrvatskoj, pripremio je Davor Lončarić.

Prilog o Sakuntalinom parku

Portal gradonačelnik.hr u suradnji  s Hrvatskim društvom krajobraznih arhitekata proveo je i stručni izbor najljepšeg parka u zemlji. „Naš stručni žiri – Mario Jukić, predsjednik HDKA, Andrea Knez, potpredsjednica HDKA i Vjeran Stilinović ispred projekta gradonačelnik.hr, imao je zahtjevan  zadatak izabrati najljepše i najfunkcionalnije parkove po stručnim kriterijima. Ocjenjivali su, tako, oblikovno rješenje parka, njegovu funkcionalnost, izbor biljnog materijala, održavanje, urbanu opremu i njezino održavanje, kvalitetu i količinu sadržaja u parku te inovacije i nove tehnologije”, objašnjavaju organizatori.

Po izboru stručnog žirija najljepši park u Hrvatskoj Perivoj je dvorca Erdödy u Jastrebarskom. Drugoplasirani je virovitički gradski park, dok je na trećem mjestu Središnji gradski park u Bjelovaru. U top pet najljepših i najfunkcionalnijih parkova u Hrvatskoj prema mišljenju struke još su Velika promenada iz Karlovca, Park sv. Jakova u Opatiji (dijele četvrto mjesto), dok peto mjesto dijele Perivoj Roberta Visianija u Šibeniku i vinkovački park na Trgu bana Josipa Šokčevića. Dok se publika, u kategoriji općina, odlučila za park Šuderica iz Goričana, stručni žiri je ocijenio da je u kategoriji općina, najljepši Park skulptura u Ernestinovu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.