Hrvatski radio

Radio Osijek

U Galeriji Knifer predstavljena knjiga "Vrijeme bez namjere" Marine Viculin

28.07.2020.

21:23

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Čitatelje u knjigu, razloge njezinog nastanka, te kontekst i sažetak Marininog rada, uvode tekstovi urednika Igora Kuduza i Janke Vukmir, a ispraćaju bilješka urednika, kronologija cjelokupnih navedenih izložbenih ciklusa i kazalo imena u knjizi navedenih umjetnika.

Knjiga povjesničarke umjetnosti, kustosice i nekadašnje ravnateljice Klovićevih dvora Marine Viculin "Vrijeme bez namjere" sadrži sedamdesetak tekstova koje je pisala tijekom jedanaest godina između 2004. — 2014., do svoje preuranjene smrti početkom 2015. godine. Tekstovi su, pojasnila je Janka Vukmir, u knjizi podijeljeni u dva poglavlja, od kojih svaki predstavlja jednu od višegodišnjih ciklusa izložbi koje je Marina Viculin inicirala, vodila i organizirala: Brzo okidanje/Snapshot 2004. —2014., u svojoj matičnoj kući, Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu i seriju izložbi u galeriji Waldinger 2007. — 2014., u Osijeku. Knjiga je u cijelosti dvojezična i pristupačna međunarodnoj publici.

Marina Viculin (13. veljače 1957. – 19. siječnja 2015.), povjesničarka umjetnosti kroz svoju je bogatu profesionalnu karijeru obuhvatila prostrano područje umjetnosti, radeći pretežno sa živućim umjetnicima i na području suvremene umjetnosti, ali je i s lakoćom prelazila granice u znatno ranija povijesna područja i različite profesionalne teme. Djelovala je na raznim institucionalnim razinama, na stručnim i upravljačkim mjestima. Od 1989. godine, do kada je radila kao neovisna likovna kritičarka i kustosica, bila je zaposlena na mjestu kustosa u Muzejskom prostoru, kasnije nazvanom Muzejsko galerijski centar i naposljetku Galerija Klovićevi dvori, gdje je stekla zvanje muzejske savjetnice i bila ravnateljica od 2012. do svoje preuranjene smrti 2015. godine. Kao doktorica znanosti, radila je i u akademskoj sferi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.