Hrvatski radio

Radio Osijek

U Gaudeamusu počeo pripremni tjedan

31.08.2020.

14:07

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Iako školska godina počinje za tjedan dana, neki su učenici u klupe sjeli već danas. Uz pridržavanje epidemioloških mjera, u osječkoj privatnoj Gimnaziji Gaudeamus počeo je pripremni tjedan za učenike prvih razreda.

Boravak u školi u korona vremenu bitno je drukčiji nego prije. „Nova je situacija za sve nas. Trudimo se imati razumijevanja za učenike jer su se našli u stresnijoj situaciji nego prije”, rekla je psihologinja Mirna Šakić. Objasnila je kako učenici u školu ulaze jedan po jedan, kod ulaska dezinficiraju ruke i mjeri im se temperatura pa ih se upućuje u kojoj su učionici i na kojem mjestu. „Jedna je grupa trenutačno u jednom razredu, druga u drugom razredu. Trudili smo se omogućiti udaljenost veću od dva metra, tako da ne moraju sve vrijeme nositi maske, a treća je grupa online i preko interneta prati isto gradivo koje se obrađuje u učionici”, dodala je Šakić. Nastava će biti organizirana etapno kako bi se učenici fokusirali na manji broj predmeta, njih 2 do 3, dok će nastavni sati biti skraćeni, a odmori su osmišljeni tako da se smanji veći broj učenika na hodniku u isto vrijeme

A neki su učenici danas sjedili u klupama ispred školske zgrade kako bi se testiralo izvođenje nastave online. „Zanimljivo je pratiti prezentaciju preko interneta, sasvim je drukčije nego što smo naviknuli”, rekla nam je Stella Kiralj. Inače, već duže vrijeme u Gaudeamusu se provodi internet nastava, tako da je sustav uhodan. „Učenici mogu birati hoće li doći na nastavu ili ne. Apelirat ćemo na one koji imaju starije članove obitelji s potencijalnim zdravstvenim problemima da se što više zadržavaju kod kuće”, rekao je osnivač škole Saša Šakić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.