Hrvatski radio

Radio Osijek

U GISKO-u obilježavaju Dan materinskog jezika

21.02.2018.

11:48

Autor: Iva Fijala

GISKO

GISKO

Foto: - / -

Program Festivala jezika traje od 21. do 24. veljače u prostoru Igranonice i igroteke Odjela za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Za djecu osnovnih škola i vrtića organizirane su radionice na kojima će upoznati njemački, mađarski i ruski jezik.

UNESCO je 1999. odlučio proglasiti 21. veljače Međunarodnim danom materinskog jezika s ciljem promicanja jezične raznolikosti i višejezičnog obrazovanja.
"Odlukom da se obilježava dan materinskog jezika UNESCO želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskog kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti", rekao je tad glavni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura.

U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku od 21. do 24. veljače organiziraju “Festival jezika – Dani materinskoga jezika“. Cilj je učvrstiti svijest o potrebi očuvanja materinskoga jezika, s posebnim osvrtom na dijalekte hrvatskoga jezika kao i jezike nacionalnih manjina koje žive na području Osječko-baranjske županije.

Na Odjelu za rad s djecom i mladima održat će se radionice za djecu. U srijedu “Durch Spielen zum Lesen“ – igra i priča na njemačkom jeziku, u četvrtak  “Pričom i plesom upoznajemo Rusiju", u petak “Mađarske priče i igre“, a festival će završiti u subotu programom “Čitateljski izazov na materinskom jeziku – lijepo čitanje naglas (hrvatski, srpski, mađarski, njemački, albanski, makedonski, ruski, rusinski, slovenski …)".

Posjetili smo prvu radionicu na njemačkom jeziku koja je održana za djecu iz dječjih vrtića Stribor i Vedri dani pa poslušajte što su nam vrtićarsci rekli o jezicima koje poznaju.

festival-jezika-plakat-696x984.jpg

festival-jezika-plakat-696x984.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.