Hrvatski radio

Radio Osijek

U Hrvatskoj 18 novozaraženih koronavirusom

21.06.2020.

14:36

Autor: HRT vijesti

foto HRT vijesti

foto HRT vijesti

Foto: - / -

U Hrvatskoj je trenutno oboljelih od koronavirusa 2317, trenutno je 71, a u zadnjih 24 sata je 18 novooboljelih, jedna osoba manje nego jučer. Izvanrednu konferenciju za novinare održao je Nacionalni stožer. Jučer je bio zabilježen najveći dnevni porast od 8. svibnja-19.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da u Zagrebu ima 10 novooboljlih, Zagrebačkoj županiji jedan oboljeli, Splitsko-dalmatinskoj županiji također jedan, a u Osječko-baranjskoj pet, te u Dubrovačkoj-neretvanskoj jedan novooboljeli. Ono što treba napomenuti da nema teže oboljelih, istaknuo je Beroš. Rekao je da je broj hospitaliziranih na današnji dan devet, nitko nije na respiratoru, te broj testiranih je 276. Naglasio da je ukupni broj turista u Hrvatskoj na današnji dan 205 249, broj stranih turista je 154 530. Među turistima nema inficiranih ni zaraženih osoba, poručio je Beroš. Dodao je da svaki dan učimo o koronavirusu, da je to bolest s mogućim opasnim posljedicama.Društveni i gosparski život moraju ići dalje, ali zdravlje je najbitnije, istaknuo je ministar zdravstva.

Na konferenciji je rečeno i da se mjere koje će biti postrožene odnose na sustav socijalne skrbi i zdravstveni sustav. Mjere će se selektivno uvoditi i odnosit će se na županije gdje se bilježi porast broja zaraženih, a to su Osječko-baranjska, Zagrebačka i Splitsko-dalmatinska. Mjere se odnose na zabranu posjeta korisnicima domova za starije i izlaske korisnika izvan domova.

U zdravstvenim ustanovama propisano je obvezno nošenje maski za sve zdravstvene djelatnike. Selektivno se u županijama s porastom broja zaraženih, ukidaju posjete bolnicama, a to su KBC Osijek, Split i bolnice Grada Zagreba.

Uvodi se testiranje onih zdravstvenih djelatnika koji se vraćaju iz zemalja gdje je lošija epidemiološka situacija. Zdravstvenim radnicima se također preporuča da ne odlaze u zemlje gdje je lošija epidemiološka situacija, osim u slučaju prijeke potrebe. Svi zdravstveni djelatnici moraju nositi maske.

Davor Božinović odgovorio je na pitanje hoće li nova situacija utjecati na izbore. Rekao kako će se sve nastaviti odvijati po uputama koje su donijeli HZJZ i DIP. Danas smo imali sastanak, na dnevnoj bazi analiziramo situaciju. Imamo žarišta u susjednim zemljama. Mi smo zaustavili širenje u Hrvatskoj, ali Hrvatska se otvara i ova faza je faza suživota s virusom, gdje moramo zaštititi nemoćne. Radimo sve kako bi gospodarska aktivnost se nastavila. Važan nam je dolazak turista. Španjolska se danas otvorila za sve turiste iz EU, iako jučer imaju preko 300 novih slučajeva i 7 umrlih. Njemačka je postavila kriterij na 50 zaraženih na 100.000 stanovnika, što je puno više nego što je kod nas, dodao je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.