Hrvatski radio

Radio Osijek

U Hrvatskoj 341 novozaražena osoba, 23 u četiri slavonske županije

09.09.2020.

10:09

Autor: HINA/ Radio Osijek/AB

U Hrvatskoj 341 novozaražena osoba, 23 u četiri slavonske županije

U Hrvatskoj 341 novozaražena osoba, 23 u četiri slavonske županije

Foto: - / -

U Hrvatskoj 341 novozaražena osoba, 24 pacijenta na respiratoru, tri osobe su preminule - izvijestio je Nacionalni stožer. Slavonske županije: u Osječko - baranjskoj sedam, Požeško - slavonskoj šest, u Vukovarsko - srijemskoj jedan, a Brodsko - posavskoj 9 novih slučajeva zaraze.

"U posljednja 24 sata zabilježen je 341 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2587. Među njima je 299 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Tri osobe su preminule. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 12626 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 206 preminulo, a 9833 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 8688 osoba. Do danas je ukupno testirano 201 138 osoba, od toga 4172 u posljednja 24 sata.

U Osječko - baranjskoj županiji novih sedam osoba pozitivno na koronavirus. U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ za područje Osječko-baranjske županije testirao je ukupno 293 uzoraka, od kojih je sedam bilo pozitivno na virus SARS-CoV-2. Pet novozaraženih osoba ima prebivalište u Osijeku, a po jedna na području općina Čeminac i Viškovci. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno je 20 pacijenata oboljelih od COVID-19, odnosno tri više nego dan ranije. Na respiratoru su dva pacijenta. Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 22 nova kontakta pozitivnih osoba, pa je sada pod tom mjerom na području županije ukupno 425 osoba. Policija je obavila 30 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i sve su zatečene na prijavljenoj adresi. Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 40 nadzora provođenja epidemioloških mjera, uglavnom trgovina, trgovačkih centara, pekarnica i ugostiteljskih objekata, a za uočene nepravilnosti izrekli su šest upozorenja.

U Požeško - slavonskoj županiji trenutno je aktivno 107 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 96 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 265 osoba, a ukupno je testirano 6783 osobe. Na posljednjem testiranju obrađeno je 124 uzorka, od kojih je 6 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba

U Vukovarsko - srijemskoj županiji jedna je nova pozitivna osoba na COVID-19 (1 osoba iz Cerne). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 668, od kojih je 574 osoba izliječeno, a ukupno je 14 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 9 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 110 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 9145. U samoizolaciji na području županije je 307 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 5 radnika iz sustava zdravstva (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 7 radnika (4 liječnika, 1 medicinska sestra/tehničar i 2 druga zdravstvena radnika).

 

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je devet novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema
prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (5) te po 1 osoba u općinama Garčin, Gornja Vrba, Bukovlje i Podcrkavlje. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 472, dok je broj aktivnih slučajeva 99. Hospitalizirano je 11 osoba (isto kao i prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze 474 osobe (35 osoba manje u odnosu na prethodni dan).

 

Od danas do 30. rujna 2020. godine je u primjeni Odluka o izmjenama Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Brodsko-posavske županije koju je jučer donio Stožer civilne zaštite RH. Ovom Odlukom ograničen je broj osoba na svadbenim svečanostima i pogrebima na najviše 50 osoba, na privatnim svečanostima i proslavama na najviše 20 osoba, na društvenim i javnim okupljanjima na najviše 200 osoba, propisana je obaveza nošenja maski za lice ili medicinskih maski na društvenim i javnim okupljanjima te
ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru, a zabranjene su i posjete korisnicima u ustanovama socijalne skrbi.

 

Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane kao i organizatore javnih i privatnih okupljanja da se privremeno suzdrže od organizacije istih te na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 ukoliko ih ipak organiziraju ili na njima sudjeluju. Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje
obitelji i sugrađana.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.