Hrvatski radio

Radio Osijek

U Hrvatskoj novih 11 zaraženih koronavirusom

12.05.2020.

14:47

Autor: HRTweb

U Hrvatskoj novih 11 zaraženih koronavirusom

U Hrvatskoj novih 11 zaraženih koronavirusom

Foto: - / -

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj nema novopreminulih od koronavirusa, a imamo 11 novodijagnosticiranih osoba, što znači da je ukupni broj pozitivnih 2207, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite u 14 sati.

Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao da je na respiratoru 11 bolesnika, a hospitalizirano je 159 ljudi, jedan manje u odnosu na jučer. Iz zdravstvenih ustanova otpušteno je 693 ljudi, devet više u odnosu na jučer, a oporavljenih kod kuće je 1115, 15 više nego jučer. Ukupno oporavljenih tako je 1808.

Četvero je novodijagnosticiranih u Koprivničko-križevačkoj županiji, po dvoje u Zadarskoj i Požeško-slavonskoj, te po jedan u Istarskoj, Brodsko-posavskoj i Sisačko-moslavačkoj.

Beroš je komentirao zamjenu identiteta bolesnica u KBC-u Splita, zbog čega je ravnatelj Julije Meštrović pokrenuo unutarnji nadzor i uputio zahtjev za svoje razrješenje.

- Telefonski sam razgovarao s članovima obitelji obiju pacijentica, rekao je Beroš.

- Ovo što se dogodilo u Splitu veliki je i bolan propust za koji nam je žao što se dogodio. Izražavam žaljenje i duboku sućut. Za ovakav propust se mora utvrditi odgovornost, dodao je Beroš.

Zdravstvena inspekcija danas će započeti nadzor u KBC-u Split, rekao je ministar.

Na novinarsko pitanje jesu li obje pacijentice pozitivne na Covid-19 i je li ih se od početka krivo liječilo Beroš je odgovorio da su to detalji o kojima je možda preuranjeno govoriti, ali je između ostalog rekao da ta pogreška nije uzrokovala propust u liječenju.

- Reći ću samo to da je KBC Split u vrlo specifičnoj situaciji, u tijeku smo epidemije i napravili su veliki napor, primali nekoliko desetaka ponekad u danu teških bolesnika od kojih su neki dementni i nisu baš kontaktibilni. Ovo ne govorim da opravdavam bilo koga, to su određene činjenice, rekao je Beroš.

Dodao je da je prema preliminarnim podacima najvjerojatnije došlo do zamjene medicinske dokumentacije nakon hitnog prijema i prilikom smještaja na bolnički odjel.

- Ta pogreška nije uzrokovala bilo kakav propust u liječenju, naglasio je Beroš.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.