Hrvatski radio

Radio Osijek

15:01 / 25.10.2016.

Autor: Sanja Račić

U Hrvatskoj od karcinoma svakoga dana umre 38 osoba

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako po smrtnosti od karcinoma Hrvatska drži neslavno drugo mjesto u Europi, jedna je od četiriju zemalja koja nema nacionalni plan za borbu protiv raka. O nužnosti njegova donošenja bilo je riječi na Medicinskom fakultetu u Osijeku u organizaciji udruge Sve za nju i Koalicije udruga u zdravstvu.

Kampanjom se želi podignuti svijest javnosti o oboljelima od raka, prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju te skrbi, istaknula je Ljiljana Vukota, voditeljica projekta i glavna tajnica Udruge SVE za NJU
"Moramo smanjiti smrtnost, pokušati smanjiti incidenciju, poboljšati dostupnost liječenja. Smatramo da je nacionalni plan za kontrolu raka dokument koji može objediniti sve koji mogu pomoći pomoći da se loši statistički podaci promjene nabolje.U "lošoj statistici" je i podatak da se na onkološku skrb godišnje se po stanovniku u  Hrvatskoj izdvaja tek 51 euro. 

Promjene nabolje najavio je i pročelnik Zavoda za onkologiju osječkog KBC-a doc.dr.sc Ilijan Tomaš : "Usko grlo je aparat za zračenje, ali uskoro ćemo i taj problem riješiti nabavkom još jednoga uređaja. Što se tiče karcinoma dojke, prema posljednjih podacima, u Hrvatskoj je pojavnost preko 2600 pacijenata, a smrtnost veća od 1000. U Kliničkom bolničkom centru u Osijeke novoobooljelih od karcinoma dojke godišnje je od 350 do 400. "   

"Takve pacijente zbrinjavamo odmah, ali planiramo im omogućiti još brži dolazak do onkologa.  
Osigurat ćemo im poseban način dolaska na bržu dijagnostiku i na taj način brže liječenje.", zaključila je pomoćnica ravnatelja za kvalitetu KBC Osijek prof.dr.sc. Jasminka Milas Ahić.

Ideja nacionalne kampanje priključivanje je globalnim naporima da se proširi poruka "Mi možemo. Ja mogu." Potpora projektu iskazuje se pisanjem poruke na ruku i slanjem na www.mi-možemo-ja-mogu.hr , odnosno na www.worldcacerday.org.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.