Hrvatski radio

Radio Osijek

U Hrvatskoj se sije sve više uljane repice

22.05.2018.

11:02

Autor: Mirta Milas

foto: HRT/Mirta Milas

foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Površine pod uljanom repicom rastu već nekoliko godina i ove se godine očekuje žetva na 52 000 do 53 000 hektara, što je povećanje od 10 000 ha u odnosu na lani, rečeno je na Danu polja ove, za sjetvu sve zanimljivije uljarice u organizaciji Tvornice ulja Čepin.

Rezultat je to višegodišnjega truda i napora kako bi se sustavno povećavale površine pod uljaricama, koje su vrlo isplative. Brz otkup, brzo plaćanje-svi su argumenti za sijanje repice tu, rekao je predsjednik Uprave Tvornice ulja Čepin Josip Bičvić. "Pogoni naše tvornice u mogućnosti su preraditi 150 000 tona uljarica godišnje u bilo kojoj kombinaciji repice i suncokreta. Mi smo zainteresirani za otkup svih količina uljarica". Komentirao je i nagađanja o nižoj otkupnoj cijeni ove godine: "Rekao bih da je još uvijek prerano govoriti o cijeni repice, jer je to čista burzovna roba. Cijena se lokalno formira isključivo u odnosu na burzu Matif. Još je mjesec dana do žetve, a u trenutku kad žetva krene, cijena koja bude formirana na burzi, bit će i na terenu. Cijena ne ovisi ni o Tvornici ulja Čepin, ni o Žitu, ni o Agrokoru ili bilo kojoj drugoj tvrtki. Danas govoriti o cijeni za mjesec dana u vremenu nestabilnosti na burzama, rasta cijene nafte i trgovačkih ratova, nezahvalno je, jer se može svašta promijeniti. Doista se može dogoditi da cijena bude niža od prošlogodišnje koja je u prosjeku bila od 2,40 do 2,60 kn".     

Tvornica ulja Čepin jedini je prerađivač uljane repice i ove godine planiraju preraditi između 60 000 i 70 000 tona, što je potreba hrvatske industrije. Sve ostalo izvest će se u uljare u okrućenju.

"Izostanak kiše i vrlo visoke temperature u travnju, nisu uobičajeni i doveli su do toga da je cvatnja trajala kraće, vegetacija je kasnila, a kasnilo se i s prihranama jer je tlo bilo prevlažno. U godinu se ušlo s dva tjedna zakašnjenja, a sad ispada da će žetva početi dva tjedna ranije nego prošle godine, Ta je razlika nadoknađena već u cvatnji. Visoke temeprature i nedostatak oborina uvjetovali su i veću pojavu štetnika kao što su repičin sjajnik i pipa", pojasnio je viši stručni suradnik u Hrvatsko šumarskoj poljoprivredno savjetodavnoj službi Juraj Klarić.     

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.