Hrvatski radio

Radio Osijek

U iduća tri dana tretmani u rubnim dijelovima grada

06.06.2023.

12:04

Autor: HRT Radio Osijek

Područja najveće koncentracije komaraca u gradu

Područja najveće koncentracije komaraca u gradu

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Nastavlja nam se borba s komarcima u Osijeku. Učinkovitost tretmana koji su provedeni krajem prošlog tjedna je zadovoljavajuća te negdje doseže i 90%, izvijestio je na sada već tradicionalnoj konferenciji za medije zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

Ipak, mjerenja su pokazala da postoje i područja gdje učinkovitost tretmana ne prelazi 50%, štoviše na nekim je utvrđena i veća brojnost nakon tretiranja, pa će se tako u sljedećim danima tretmani u tim dijelovima grada ponoviti. Adulticidni tretmani iz zraka i sa zemlje na području cijelog Grada Osijeka provedeni su u petak u večernjim satima te u subotu u jutarnjim i večernjim satima. Učinkovitost tih tretmana je na području Podravlja, Nemetina, Retfale i centra Grada iznad 90 posto, na Promenadi u Osijeku kod Iktusa i Josipovcu iznad 80 posto, na području Industrijske četvrti i Cvjetnog naselja iznad 70 posto, te na području Novog i Donjeg grada iznad 60 posto. Učinkovitost u Tenji, Klisi, Sarvašu, Jugu II i Brijestu je ispod 50 posto te će tretmani biti ponovljeni o trošku izvođača čim to vremenski uvjeti dopuste, pojasnio je Vulin.

Učinkovitost prošlotjednih tretiranja u pojedinim dijelovima grada

Učinkovitost prošlotjednih tretiranja u pojedinim dijelovima grada

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Također, pristigle su i nove preporuke od strane Zavoda za javno zdravstvo za tretiranje komaraca na rubnim dijelovima grada, koje će se provoditi u iduća tri dana, počevši od danas. Preporuka se odnosi na adulticidni tretman sa zemlje po nasipu sjeverno od Donjeg grada odnosno područje Podravlja, zatim područje Karašice gdje i to tamo gdje postoji mogućnost ući u šumu i tako tretirati. Također, područje Halaševa te područje sjeverno od Sarvaša odnosno sarvaška šuma. Slikovito rečeno, ovim adulticidnim tretmanima želimo postaviti jedan „dimni zid" prema urbanim i naseljenim područjima Osijeka odnosno želimo spriječiti komarce koji su se tek izlegli na tim područjima da uđu u grad, rekao je Vulin.


Što se tiče financijskih sredstava, grad Osijek je ove godine za borbu s komarcima osigurao približno milijun i petsto tisuća eura, a dosad je utrošena trećina ovih sredstava odnosno oko pola milijuna eura.


Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.