Hrvatski radio

Radio Osijek

U Iktusu sve idealno, a veslači odlaze!

11.12.2021.

15:45

Autor: HRT/Radio Osijek

Braća Lončarić na Jarunu

Braća Lončarić na Jarunu

Foto: Davor Lončarić / HRT/Radio Osijek

Na godišnjoj izvještajnoj skupštini Veslačkog kluba Iktus čuli su se hvalospjevi o ostvarenim uspjesima, a ni riječju nije spomenut najveći neuspjeh - odlazak četvero veslača, među kojima i su i braća Patrik i Anton Lončarić.

U Iktusu je održana godišnja skupština kluba na kojoj je podneseno izvješće o radu u ovoj godini te su predstavljeni sportski i financijski planovi za 2022. godinu. Pred 19 članova skupštine kluba predsjednik Boris Popadić, tajnica Mirna Rajle Brođanac i glavni trener Krešimir Ižaković istaknuli su kako je 2021. bila uspješna godina u kojoj je pet članova nastupalo na međunarodnim natjecanjima, godina će biti završena pozitivno u financijskom smislu, a 60% proračuna od gotovo milijun kuna osigurali su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija. U financiranje su se uključili i brojni sponzori koji podupiru različite projekte među kojima je istaknut Projekt 100 veslača. Najavljeno je kako će i proračun u sljedećoj godini biti gotovo milijun kuna, organizirat će se masovnija Miholjska regata te Iktus Challenge kojemu je glavni cilj popularizacija veslanja u gradu. Najavljeno je i dodatno opremanje kluba različitim sportskim rekvizitima te istaknuto kako je sportska inspekcija dala pozitivnu ocjenu Veslačkom klubu Iktus. U sljedeću veslačku godinu Iktus ulazi s 20 kadeta, 20 juniora i 2 seniora, izvijestio je Krešimir Ižaković koji očekuje ponovo dobre rezultate. 


Ove je godine izostalo proglašenje počasnih članova kluba, a od gostiju je bio nazočan samo Dubravko Ižaković iz županijske Zajednice športskih udruga koji je primio i klupsku zahvalnicu. 


Prigodnim darovima i zahvalnicama Iktus je odao priznanje svim veslačicama i veslačima koji su osvajali medalje i nastupali na međunarodnim natjecanjima i državnome prvenstvu na kojem je klub zauzeo četvrto mjesto s medaljama u svim kategorijama veslača. Patrik i Anton Lončarić osvojila su dvije bronce na regatama Svjetskog kupa za seniore, a uz Ivana-Antu Grgića nastupili su i na SP i EP za mlađe seniore (Lončarići uz Davida Šaina i na EP za seniore). David Šain nastupio je na Svjetskom kupu u Zagrebu, a Luna Keretić na SP za juniore. To su podaci zbog kojih je uprava kluba izrazila zadovoljstvo. 


Međutim, potpuno je jasno kako najnoviji događaji nisu nešto što bi moglo opravdati optimizam i zadovoljstvo u Iktusu kakvo je barem tijekom sjednice vladalo. Odlazak iz kluba najbolje juniorke Lune Keretić, juniora Karla Krstića (koji je prestao trenirati) te najperspektivnijih hrvatskih veslača - braće Lončarić- na skupštini se nitko nije sjetio ni spomenuti iako je potpuno jasno da će se to itekako osjetiti u vremenu koje je pred nama. Izostala je čak i kurtoazna rečenica u kojoj bi netko bar izrazio žaljenje što se to dogodilo, a kamoli neko suvislo objašnjenje novonastale situacije. Zanimljivo je što na skupštini nije bilo predstavnika Grada Osijeka kao najvećeg pojedinačnog financijera, nisu pozvani ni mediji, a poziv na skupštinu objavljen je samo na oglasnoj ploči, unatoč brojnim suvremenim sredstvima komunikacije. 


Uprava osječkog veslačkog kluba Iktus pokazala tijekom cijele ove godine kako su joj važniji interesi malobrojne uprave i trenera Ižakovića od zadržavanja najperspektivnijih veslača u državi i njihovom rodnom gradu. Lončarićima je postavljen izričiti uvjet da moraju trenirati u klubu te se odmaknuti od trenera Nikole Bralića i najboljih svjetskih veslača, braće Sinković s kojima su uspostavili odličnu suradnju posljednjih nekoliko godina (tijekom kojih je bivši trener Ižaković boravio u Turskoj, a svjetske i europske juniorske prvake ostavio "na cesti"). Iako su Lončarići htjeli ostati u Iktusu i Osijeku (u kojem i studiraju), a trenirati u Zagrebu uz Sinkoviće, višemjesečno iskustvo s novom upravom potaknulo ih je na jedini mogući potez - preseljenje u Zagreb. Kao i Luna Keretić, sada su članovi HAVK Mladosti i trener im je mladi Toni Urlić, glavni klupski trener koji radi uz mentora Nikolu Bralića, autora najvećeg hrvatskog uspjeha u veslanju - dvostrukih olimpijskih prvaka. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.