Hrvatski radio

Radio Osijek

U Iloku otvoren Centar kompetencija za poljoprivredu i turizam

30.06.2021.

15:16

Autor: Marija Vukasović Petrinović

fotografije: HRT/mvp

fotografije: HRT/mvp

Foto: - / -

Glavni cilj je poticanje održivog gospodarskog razvoja primjenom inovativnih modela i pristupa u jačanju konkurentnosti lokalnih malih i srednjih poduzeća u prekograničnoj suradnji, istaknula je voditeljica projekta u Gradu Iloku Marija Dobošević.

Iločki Centar kompetencija u poljoprivredi i turizmu otvoren je u okviru EU projekta „Poticanje prekograničnog poslovnog okruženja kroz razvoj centara poslovnih kompetencija i mreža“, koji se financira iz programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije 2014.-2020. Okuplja dvadesetak poduzetnika.

"Nedostatak kvalificiranih radnika i nedostatak relevantnih kompetencija u dizajniranju proizvoda, upravljanju izvozom, financijskom upravljanju i marketingu je problem koji utječe na konkurentnost poduzeća koja izvoze poluproizvode i proizvode s niskom dodanom vrijednošću. Projekt ima za cilj odgovoriti na ovaj izazov poboljšanjem pristupa relevantnim kompetencijama u programskom području kroz poboljšanje relevantne infrastrukture i usluga, programe obuke za nezaposlene i tvrtke te uspostavljanje transnacionalnog modela umrežavanja, čime se podižu ukupne razine kompetencija i mogućnosti radne snage i malih i srednjih poduzeća" - istaknula je voditeljica projekta Marija Dobošević, pozdravljajući izaslanstvo vojvođanske općine Bač koja je partner na projektu.

U Baču je vrijednost infrastrukturnih radova iznosila stotinu tisuća eura, a službeno će ovakav centar biti otvoren u petak, na veliku korist malih poduzetnika - najavila je koordinatorica za općinu Bač Tanja Mitić.

"Poticanje održivog gospodarskog razvoja Vukovarsko-srijemske županije (HR) i teritorija Vojvodine-Južni Bač primjenom inovativnih modela i pristupa u jačanju konkurentnosti lokalnih malih i srednjih poduzeća. Projekt je povezan s općim ciljem programa jer će pružiti zajedničku intervenciju tri partnerske organizacije iz dviju zemalja koje će doprinijeti jačanju društvenog, gospodarskog i teritorijalnog razvoja programskog područja kroz poboljšanje infrastrukture, usluga i mreža koje će podržati tvrtke u prekograničnom području" - istaknula je načelnica općine Lovas Tanja Cirba, izaslanica vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića.

"Nadamo se da ovaj centar, zahvaljujući svojim instrumentima, doprinosi ubrzanju konkurentnosti i razvoju poslovnog okruženja za naše poljoprivrednike i privatne iznajmljivače. Ovdje bi se trebao odvijati proces edukacije i plasmana proizvoda. Posvećujemo pažnju nečemu što je već standard u primorskim krajevima" - ocijenila je, otvarajući obnovljenu zgradu, gradonačelnica Iloka Marina Budimir.

Projekt FED CCNET - Fostering of cross-border business environment through development of business competence centres and Networks financiran je iz sredstava EU, 85% iz programa prekogranične suradnje INTERREG IPA CBC Hrvatska – Srbija 2014 – 2020. Ukupna vrijednost cijelog projekta je nešto više od 721 000 eura. Nositelj projekta je Općina Lovas, a projektni partneri su Grad Ilok i Općina Bač. Upravljačko tijelo projekta je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Projekt traje 24 mjeseca, započeo je 15.7.2019, a završava 14.7.2021.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.