Hrvatski radio

Radio Osijek

U Iloku završen 3. Dunav Art Festival

07.07.2019.

15:15

Autor: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Dodjelom nagrada najboljim vinarima podunavske regije, promocijom iločke gastronomije te koncertima i izložbama sinoć je u Iloku završio treći Dunav Art Festival. . .

DunavArt Festival likovnim, gourmet-vinskim, glazbenim i drugim kulturnim sadržajima nastavio se pozicionirati kao perjanica snažne promocije tradicije - kulture i destinacijskog turizma u Slavoniji. Nakon prošlotjednog programa u Vukovaru, Kopačkom ritu i Erdutu festival je zaključen programom koji je pripremljen u Iloku u petak i subotu.

U petak je tako u atriju dvorca Odescalchi otvorena izložba skulptura studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, prikazan kratkometražni film "Duša Drave" te predstavljena knjiga "Dunavom od bečke šume" Helene Sablić-Tomić, dekanice Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Predstavljena su i podunavska vina te srijemski gastronomski stol, a održani su i koncerti austrijske skupine Square Waltz te Brune Krajcara iz Pule. 

U subotu su proglašeni pobjednici Međunarodnog ocjenjivanja vina podunavskih zemalja, a ta su vina brojni poisjetitelji mogli i kušati po povoljnim cijenama. Međunarodna komisija, pod predsjedanjem prof. dr. Bernarda Kozine, ocijenila pristigla vina iz Slovačke, Srbije i Hrvatske. Među prijavljenim vinima najbolje ocjene dobila su vina - Traminac Principovac, izborna berba prosušenih bobica, 2011. Iločki podrumi ukupni su šampion ocjenjivanja i pobjednik u grupi poluslatkih, slatkih i predikatnih vina. Traminac Radosh, 2015. – Vina Papak pobjednikje u grupi bijelih mirnih suhih i polusuhih vina. Cabernet Franc, 2016. tvrtke TRS pobjednik je u grupi crnih suhih i polusuhih vina, a velika zlatna priznanja dobili su Traminac Principovac, izborna berba prosušenih bobica, 2011. – Iločki podrumi (ukupni šampion ocjenjivanja) te Traminac Radosh, 2015. – Vina Papak. Na ocjenjivanju su ukupno osvojene 3 velike zlatne diplome, 27 zlatne, 34 srebrne, 4 brončane te 2 priznanja.

Održana je i aukcija oslikanih Startas tenisica na temu Dunava, a tenisice su oslikavali učenici gimnazije u Iloku. Program je završio odličnim koncertom popularne dubrovačke skupine Silente. 

U prilogu poslušajte što su o Dunav Art Festivalu i turizmu u Iloku rekle državna tajnica u Ministarstvu turizma Snježana Brzica i gradonačelnica Iloka Marina Budimir. 

Marina Budimir, gradonačelnica Iloka

Snježana Brzica, državna tajnica, Ministartvo turizma

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.