Hrvatski radio

Radio Osijek

U isčekivanju rezultata analize prikupljenih sumnjivih tvari

20.03.2018.

12:00

Autor: Radio Osijek

foto: Krunoslav Inhof / HRT

foto: Krunoslav Inhof / HRT

Foto: - / -

Iz Grada Osijeka i PU Osječko-baranjske najavili su kako će se prvi rezultati analize prikupljenih sumnjivih tvari znati tijekom utorka. U iščekivanju rezultata, na svojoj Facebook stranici oglasila udruga Pobjede, dok su predstavnice facebook grupe "Osijek - otrovani grad" gostovale na HRT-u.

Cijeli Osijek, a posebice vlasnici pasa, posljednjih su dana zabrinuti za svoje ljubimce zbog povećanog broja slučajeva trovanja. Pojavom velikog broja uginulih golubova Osječani su "zasuli" pozivima službu 112, Policiju, veterinarske stanice i Grad Osijek te su u petak izvanrednu konferenciju za novinare održali su djelatnici PU Osječko-baranjske i Grada Osijeka s predstavnicima veterinarske, liječničke, deratizacijske struke i brojnih gradskih i županijskih službi. Na sastanku je obećano kako će se učiniti sve kako bi se doznalo što se događa u Osijeku.

Zbog spore reakcije Grada i Policije na facebooku je osnova grupa "Osijek - otrovani grad" koja je u nedjelju organizairala i skup na Trgu Ante Starčevića te pred zgradom osječko-baranjske Policijske uprave. Prosvjednici su zatražili da im se predoče snimke nadzornih kamera u gradu kako bi se utvrdio počinitelj, i da se brže utvrdi o kakvom je otrovu riječ, a ne da, kako kažu, na analizu čekaju tjedan dana. Obećano im je kako će se postupak maksimalno ubrzati, a prvi rezultati znati najkasnije do utorka. U iščekivanju rezultata, oglasila se i udruga Pobjede na svojoj Facebook stranici, a predstavnice facebook grupe "Osijek - otrovani grad" gostovale su u programu Radio Osijeka.

Ema Bel i Aleksandra Martinčević u emisiji Dobar dan napomenule su kako su uvjerene da je otrov "razasut po cijelom gradu te da se informacije kriju od građana i zataškavaju". Cijeli razgovor poslušajte u audio prilogu ispod teksta, a objavu udruge Pobjede s Facebook stranice prenosimo u cijelosti:

Drage i dragi naši, svašta se izdogađalo zadnjih dana u Osijeku. Osim što smo svi zabrinuti, želimo znati da smo i mi i životinje u našemu gradu sigurni i želimo da se čim prije razriješi situacija i da dobijemo odgovor što se to zbiva u našemu gradu. Unatoč tome što bi nam sigurnost trebala biti na prvom mjestu neki se nisu libili iskoristiti situaciju za skupljanje jeftinih političkih poena ili za malo samopromocije. Po fejsu ali i medijima kruže raznorazne priče, dezinformacije ili poluinformacije... lupeta se svašta čak i na televizijskom informativnom programu pa odjednom i neki Zagrepčani znaju bolje od Osječana što se ovdje događa. Sve to rezultira nepotrebnom panikom ili kojekakvim teorijama koje onda valjda zabavljaju one kojima je dosadno. Mi želimo znati da je naš grad siguran, a u situaciji u kojoj smo sada najvažnije nam je informirati se i pravovremeno dobiti (i širiti) pouzdane i provjerene informacije. Kada već nismo dobivali pravovremene informacije, na policiji je sada da što prije odradi posao - dobije rezultate prvih analiza, utvrdi sastav sumnjive tvari i otkrije uzrok i počinitelja. U međuvremenu, Grad Osijek, obzirom da nije nadležan za istragu, prikuplja podatke, umrežava sve sudionike i ponudio se financirati sve analize koje bi eventualno ubrzale postupak. Zamoljeni smo od strane Grada dati informacije koje imamo, ali što je još važnije i podijeliti i našim kanalima sve činjenice i informacije koje je Grad prikupio, a koje će i sami objavljivati na svojim stranicama.

Sve činjenice i do sada prikupljene informacije koje smo u Gradu dobili dajemo vam na jednom mjestu:
- do sada ima 10-tak evidentiranih sumnji na trovanje pasa - MUP
- 4 su prijavljena slučaja u veterinarskim ambulantama - MUP
- tri su smrtna slučaja pasa
- provjerava se učestalost trovanja pasa u godinama ranije
- centar 112 zaprimio je ukupno oko 200 prijava na sumnjivu tvar (bijeli prah)
- MUP poslao uzorke sa zelenih površina bijelog praha na analizu u ZG - očekuju se rezultati danas ili sutra
- više od 50 golubova uginulo je u dva dana na više lokacija u gradu u širem centru grada
- Veterinarska stanica Osijek dala je golubove i krv na analizu u Zg radi isključivanje influence - Centar za peradarstvo
- Isti golubovi, krv i sadržaj želudca su u Zg na toksikološkoj analizi
- Laboratoriji u Osijeku ne mogu odraditi složenu analizu na nepoznatu tvar - samo nekoliko njih u Zagrebu
- Isključena mogućnost trovanja golubova otrovom od deratizacije - isti ne sadrži kukuruz, nije bijel već je bojan žarkom crveno bojom, ptice zbog velike količine vitamina K ne mogu se otrovati
- Unikom je isključio mogućnost da su ulice posipane ičim drugim osim cestarskom solju
- U zadnja nekoliko dana Vetam i policija izašli su na više od 100 intervencija, 15-tak ih je bilo lažnih - dolaskom na teren nije bilo ničega
- Vetam je poslao uzorke za različitih lokacija na toksikološku analizu u Zg, rezultati se očekuju danas ili sutra
- istragu za smrt vidre navodno je preuzela inspekcija zaštite okoliša
- navodni pomor ribe je isključen

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.