Hrvatski radio

Radio Osijek

U izbjegličkoj koloni i 105-godišnja Afganistanka

27.10.2015.

19:05

Autor: Vladimir Šetka/HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bibihal Uzbeki (105) zasigurno je najstarija izbjeglica koja je na dugačak put pun opasnosti i neizvjesnosti krenula sa svojom obitelji iz grada Kunduza u Afganistanu. Ni sama ne zna koliko su prošli kilometara i preko koliko granica.

"Slijepa sam i jedva hodam, ali od srca hvala svima vama i vašoj zemlji. Bog vas blagoslovio", ponavljala je starica, koja jedino želi biti sa svojom obitelji i s njima doći u "obećanu zemlju" Švedsku. Kaže kako je uglavnom putovala prijevoznim sredstvima, ali najgore je bilo preko planina.
"Tamo su me nosili na leđima sin i unuk, u jednom trenutku dok smo išli planinom pala sam i udarila se u glavu", kaže Bibihal. U toplom šatoru u Opatovcu oko bake su stalnu članovi obitelji, njih 15, a o putu dugačkom 20 dana s novinarima pričaju najmlađi sin Muhamed (67) i unuk Muhamad.
"Morali smo i preko mora iz Turske u Grčku, dobro da se nismo prevrnuli. Srećom evo došli smo i do vaše zemlje, a sada nastavljamo dalje, jer je u našoj zemlji još opasno. U Švedskoj mi je stariji brat, kaže Bibihalin unuk. A prije polaska na vlak koji iz Tovarnika vozi izbjeglice prema Sloveniji, baku su pregledali liječnici i pružili joj svu njegu.
Na put dugačak tisućama kilometara baka Bibihal uputila se da bude sa svojima. Prije ulaska u autobus samo je kratko rekla "kada dođem tamo kamo putujemo, moglo spokojno umrijeti".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.