Hrvatski radio

Radio Osijek

U KBC-u nedostaje krvi

16.10.2020.

10:45

Autor: Mirta Milas

Foto: arhiva,HRT, Ž. Bačić

Foto: arhiva,HRT, Ž. Bačić

Foto: - / -

U posljednje je vrijeme povećana potražnja za svim krvnim grupama. Iz Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i Gradskog društva Crvenog križa pozivaju sve zdrave građane koji su u mogućnosti da daruju krv.

S obzirom da je Klinički bolnički centar regionalni centar koji krvlju opskrbljuje sedam bolničkih centara doktorica Branislava Kojić istaknula je da su zalihe krvi  na minimumu (oko 450 doza). "Zbog epidemije koronavirusa ljudi se nešto slabije odazivaju na akciju darivanja krvi. Sve je veći broj zaraženih, ali i onih u samoizolaciji. Dr. Kojić je pojasnila tko ne bi smio darivati krv: " Svi oni koji su bili u potencijalnom kontaktu sa zaraženom osobom 28 dana ne bi smjeli darivati krv, a pod uvjetom da u to vrijeme nisu razvili simptome bolesti. Također, ako je netko bio zaražen - 28 dana od zadnjeg dana simptoma ne bi smio dati krv. Nadalje, oni koji su putovali izvan granica Hrvatske, 28 dana nakon povratka ne bi smjeli darivati krv". 

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Denis Ćosić najavio je uskoro nove akcije dobrovoljnog darivanja krvi. "Već sutra (17. listopada) akcija će se od 16,00 do 19,00 sati održati u trgovačkom centru Portanova. Također 26. i 27. listopada akcija darivanja krvi održat će se u osječkoj srednjoj Medicinskoj školi te  u Gradskoj četvrti Novi grad - u robnoj kući na Sjenjaku. Morali smo se prilagoditi novim okolnostima. Na žalost, za vrijeme lockdowna nismo mogli organizirati akcije u školama, jer su bile zatvorene, no sada smo dobili odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja. Krećemo i s organiziranjem akcija na fakultetima. Sve se provodi uz strogu primjenu svih epidemioloških mjera te su naši dobrovoljni davatelji potpuno sigurni tijekom održavanja akcije".   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.