Hrvatski radio

Radio Osijek

U KBC-u Osijek antigensko testiranje za hitne slučajeve

07.11.2020.

13:07

Autor: Radio Osijek / IF

Domagoj Drenjančević, fotografija HRT

Domagoj Drenjančević, fotografija HRT

Foto: - / -

U Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata ima 209 novopozitivnih na koronavirus, a četiri su osobe preminule. Bolnički su kapaciteti popunjeni oko 50 posto. Brzo antigensko testiranje koristi se ponajprije za bolesnike koji prolaze kroz hitne ambulante.

Nažalost, i naša županija prati trendove porasta zaraženih i preminulih, odavno je prošlo vijeme za ozbiljno shvaćanje situacije i svi moramo biti dosljedni u provođenju preventivnih mjera, ističe voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije prof.dr.sc. Domagoj Drenjančević.

Trenutačno je u KBC-u Osijek 109 hospitaliziranih bolesnika, od kojih je 14 na respiratoru. Bolnički su kapaciteti još uvijek dostatni, no uz ovu dinamiku priljeva bolesnika moramo biti krajnje oprezni, napominje Drenjančević, iako se bolnica može reorganizirati prema potrebama, kako prostorno, tako i u ljudskim resursima. S našičkom su bolnicom, koja je covid bolnica, u stalnom kontaktu i tamo se prebacuju pacijenti koji ne zahtijevaju intenzivno liječenje ili nadzor koji bi bio u skladu s razinom zdravstvene zaštite koju pruža KBC. U pripremi je i sportska dvorana Gradski vrt koja će u slučaju potrebe također moći primiti bolesnike.

U KBC-u Osijek provodi se brzo antigensko testiranje za bolesnike koji prolaze kroz hitne ambulante. No, ako građani očekuju da se mogu informativno doći testirati uz pomoć brzih testova, važno je napomenuti kako to nije potrebno. Profesor Drenjančević pojašnjava da testovi svoju svrhu ispunjavaju kod simpromatskih bolesnika koji imaju veće količine virusa i tada su testovi kvalitetni i visokoosjetljivi. Tako se bolnici omogućava brzi premještaj bolesnika na odgovarajuće odjele, što je najveća prednost brzog antigenskog testiranja. Kod asimptomatskih bolesnika, koji imaju malu količinu virusa na mjestu samog uzorkovanja, brzi testovi lako mogu biti negativni, što ne isključuje njihovu zaraznost. I dalje je PCR testiranje ono što nazivamo zlatnim standardom u testiranju, kaže Drenjančević. Brzo antigensko testiranje koristi se i za mnoge druge viruse kao jedan od dijagnostičkih alata.

Važno je istaknuti da su većina novozaraženih koji se pojavljuju posljednjih dana rezultat širenja infekcije unutar obitelji i kruga prijatelja s kojima se često viđaju. Imajmo to na umu i ovoga vikenda.

prof.dr.sc. Domagoj Drenjančević u programu Radio Osijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.