Hrvatski radio

Radio Osijek

U KBC-u Osijek novi linearni akcelerator

21.01.2019.

14:47

Autor: Ksenija Zelenić

Foto-HRT Radio Osijek,Linearni akcelerator KBC Osijek

Foto-HRT Radio Osijek,Linearni akcelerator KBC Osijek

Foto: - / -

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je prigodom puštanja u rad novog Linearnog akcelerarota u Zavodu za onkologiju KBC-u Osijek, kako Vlada podržava ideju izgradnje nove bolnice, što je kapitalna investicija na nacionalnoj razini" .

Nakon obilaska Zavoda za onkologiju i novog linearnog akceleratora, vrijednog 13,5 milijuna kuna, Kujundžić je rekao novinarima kako  je novi akcelerator veliki dobitak, ne samo za KBC već i ovaj dio Hrvatske.
Liste čekanja bile su i do četiri mjeseca, a s novim akceleratorom one će i nestati. Radi se o najsuvremenijem uređaju, gdje se na malo područje u tumoru mogu koncentrirati velike doze rendgenskih zraka koje uništavaju tumor, i bitno manje štete zdravom okolnom tkivu ili organima.
Kujundžić je ocijenio da osječki KBC nije bio zanemaren pri nabavi opreme prošlih godina, jer su nabavljeni novi uređaji za magnetsku rezonancu, angiografiju i koronarografiju. U ovoj godinu planiraju se i novi uređaji za kardiokirurgiju, te na Zavodu za ortopediju. 

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić zahvalio je Ministarstvu zdravstva što je uvidjelo potrebu nabave novog"linearca". "Prošla je godina za nas bila plodonosna, jer je u medicinsku opremu uloženo oko 38 milijuna kuna, ali potrebe i daje postoje, poručio je Zubčić. Na pitanje o izgradnji novoga KBC-a u Osijeku Kujundžić je istaknuo da Vlada podržava tu "kapitalnu investiciju na nacionalnoj razini". Izvori financiranja bit će dugoročni, jer su u pitanju veliki novci, i radit će se o stotinama milijuna eura, što će trebati tražiti iz EU fondova i državnog proračuna.Župan Ivan Anušić podsjetio je kako je kroz Vladin projekt "Slavonija, Baranja i Srijem" osigurano 35 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju za novi KBC, koja bi se ove godine trebala početi izrađivati.
Očekujemo da će se projektna dokumentaciju raditi minimalno dvije godine, zemljište je osigurano i riješeni su imovinsko-pravni odnosti. To je veliki projekt koji će se raditi dugi niz godina, ali dobro je da smo ga započeli i osigurali prva sredstva, kazao je Anušić.

 Nakon obilaska Zavoda za onkologiju, minisatr zdravstva Milan Kujundžić, posjetio je i izdvojeni Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC Osijek, u čiju su obnovu minitarstvo i donatori uložili oko 450 tisuća kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.