Hrvatski radio

Radio Osijek

"U kemiji je najljepše što možete kemijati"

24.09.2018.

14:55

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

U Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđer Bošković u tijeku je Druga jesenska škola kemije, koju u suradnji s časopisom Poduzetnik i Institutom Ruđer Bošković, u sklopu istoimenog projekta organizira Udruga Biti bolji.

Trodnevna predavanja i laboratorijske vježbe pohađa petnaestak učenika Druge i Treće osječke gimnazije. Kako ističe profesorica kemije i biologije na osječkoj Ruđerici Maja Starčević riječ je o vježbama koje se inače ne rade u sklopu njihovog gimnazijskog plana i programa. Voditelj škole je doc. dr. sc. Tomislav Portada, kemičar zaposlen na Institutu Ruđer Bošković, a pomoćnici su mu Silvestar Mravlinčić, student kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Ilija Srpak, student Sveučilišta u Cambridgeu. Namjera je, kaže Starčević, zainteresirati učenike za kemiju, a jedan od aduta je upravo Srpak, zaljubljenik u tu znanost. Široj javnosti je postao poznat u lipnju ove godine na dodjeli "Oskara znanja" oduševio svojim govorom – uz ostalo kritizirao je da naš školski sustav koči nadarene. Peterostruki oskarovac s raznih svjetskih natjecanja objašnjava zašto ga privlači kemija: "U kombinaciji s biologijom i fizikom, kemija može objasniti svijet oko nas."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.