Hrvatski radio

Radio Osijek

U kojoj će mjeri vinari koristiti Vladine mjere pomoći sektoru vina?

30.07.2020.

21:47

Autor: Mirta Milas

Vlado Krauthaker, foto: HRT/Mirta Milas

Vlado Krauthaker, foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Riječ je o paketu interventnih mjera u iznosu od 56 i pol milijuna kuna za kriznu destilaciju i krizno skladištenje vina koje je Vlada prihvatila kako bi se, zbog pandemije koronavirusa, ublažile negativne posljedice pada prodaje vina.

Za mjeru krizne destilacije vina sredstva osigurano je 46,5 milijuna kuna, a za mjeru kriznog skladištenja 10 milijuna kuna. Kriza uzrokovana koronavirusom snažno je pogodila i vinogradarsko-vinarski sektor, a kako prodaja vina u Hrvatskoj ima izrazito sezonski karakter, odnosno u značajnom je postotku vezana za turističku sezonu, očekuje se prosječni pad na godišnjoj razini od 50 posto. Programima krizne destilacije i skladištenja pomoći će se sektoru vinarstva u premošćivanju tekuće likvidnosti, očuvanju zaposlenosti i pripremama za otkup grožđa berbe 2020. i to ne samo kroz financijsku potporu već i uklanjanjem viškova vina iz podruma. Kutjevački vinogradar i vinar Vlado Krauthaker donesenu je mjeru pozdravio. "Zalihe su se stvorile i u našoj vinariji. U prvih šest mjeseci ove godine imamo pad prodaje vina od 41 posto. To što se nije prodalo ni neće se prodati i mi koristimo ovu Vladinu mjeru kako bismo se riješili dijela viškova vina kroz kriznu destilaciju. To nam je manji rizik, nego da u berbi koja će uskoro doći ne primamo grožđe naših koperanata". Vinogradar i vinar Ivica Perak smatra pak kako je predložena mjera manjkava jer je ponuđeni iznos od 5 kuna/l ispod proizvođačke cijene jedne litre vina. "Kakva-takva turistička sezona ipak je krenula i nadamo se da ćemo uspjeti prodati zalihe vina te da ovu mjeru nećemo morati koristiti".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.