Hrvatski radio

Radio Osijek

U Kopačkom ritu otvoreno novo pristanište

28.05.2021.

10:23

Autor: Radio Osijek / Hina

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

U Parku prirode Kopački rit otvoreno je novo turističko pristanište, najvećim dijelom financirano sredstvima EU-ovih fondova, kojim će se omogućiti veća protočnost posjetitelja i lakši pristup plovilima za razgledavanje parka.

Projekt izgradnje pristaništa na jezeru Sakadaš u Parku prirode Kopački rit financira se sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 11,1 milijun kuna, od čega je 85 posto financirano sredstvima EU fondova, a ostatak nacionalnim sredstvima.
Ravnatelj Parka prirode Tomislav Bogdanović rekao je kako projekt znači nastavak ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu, a dovršenjem izgradnje pristaništa na jezeru Sakadaš završen je najzahtjevniji dio projekta.
Time se omogućuje da se posjetitelji na što sigurniji način spuste do turističkih brodova, a i samo prometovanje brodova je olakšano, posebno za osobe s posebnim potrebama. Najavio je kako bi izgradnja novog izletničkog elektrobroda trebala biti završena do kraja rujna, a statistički pokazatelji posljednjih tjedana pokazuju uzlazni trend posjeta, što znači da se polako ali sigurno izlazi iz "covid situacije".
Predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vlatka Gulan-Zetić rekla je da je Fond sufinacirao projekt kroz nacionalnu komponentu iznosom od 1,3 milijuna kuna, što je samo jedan od projekata koje se sufinancira u Kopačkom ritu, poput obnove posjetiteljskih centara u dvorcu Tikveš.
Ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Igor Kreitmeyer izrazio je zadovoljstvo što će obnovljeni kompleks dvorca Tikveš biti otvoren do kraja godine, što će biti kruna u ovom investicijskom ciklusu iz EU fondova.
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je kako se posljednjih godina sustavno i planski ulaže u razvoj turizma, kvalitetu ponude i turističku infrastrukturu, s ciljem da županija postane najjača kontinentalna turistička destinacija. Pandemija nas je malo usporila, ali budućnost županije nije samo u poljoprivredi i proizvodnji hrane nego i razvoju djelatnosti koje do sada nisu bile dovoljno iskorištene, poput turizma, rekao je Anušić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.