Hrvatski radio

Radio Osijek

U Kopačkom ritu visok vodostaj posebna je atrakcija

05.06.2019.

15:34

Autor: Neven Knežević

foto: hrt.hr

foto: hrt.hr

Foto: - / -

Vodostaji Drave i Dunava su na vrhuncu. Iako visoki vodostaji rijeka najčešće predstavljaju problem, Parku prirode Kopačkom ritu donose novu dimenziju. Velika količine vode koja se prelijeva iz Dunava pretvara ritske livade u jezera, te tako nastaje prirodni fenomen

Visoki vodostaj Drave i Dunava riječnim je rukavcima i kanalima donio veliku količinu vode u poplavno područje Parka što je bitno promijenilo njegov izgled. Sada su ritske livade prekrivene vodom, drveće se iz nje uzdiže, te se cijelo područje pretvara u veliko vodeno prostranstvo. Tako visoka voda nije zabilježena od 2013. godine, pa za razliku od vodostaja koje prijete stanovništvu i imovini u naseljenim područjima, Kopačkom ritu poplava je dobrodošla. Ona nije nepogoda nego predstavlja temeljni prirodni fenomen. Mijenja izgled rita i stvara mnoštvo različitih tipova staništa koje pogoduju biološkoj raznolikosti biljnih zajednica. Životinjski svijet također se prilagođava uvjetima visoke vode i instinktivno se povlači na više terene. "Osim što poplava donosi bujanje biljnog i životinjskog svijeta, ona predstavlja jedan od najljepših prizora za posjetitelje Parka, pa su izleti brodom, čamcem ili kanuima posebno atraktivni", napominje rukovoditeljica za promociju u Parku prirode Ružica Marušić. 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.