Hrvatski radio

Radio Osijek

U Kopačkom ritu, zbog blage zime, manje ptica

02.02.2021.

13:50

Autor: Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

fotografija Amoreta Bajto

Foto: - / -

U Parku prirode Kopački rit, u prigodi pedesetog jubilarnog Međunarodnog dana vlažnih staništa, objavljeni su rezultati zimskog prebrojavanja ptica. Ove ih je godine 20 246 jedinki, 78 vrsta na 61 lokalitetu, od toga 17 555 jedinki s 29 vrsta močvarica.

"Drugi je dan veljače Međunarodni  dan vlažnih staništa, a ove godine obilježava pedeseti put. Ustanovljen je sedamdesetih godina kada je potpisana Ramska konvencija", pojasnio je ravnatelj Parka Tomislav Bogdanović.

"Tradicionalno ovaj dan obilježavamo u suradnji s Osnovnom školom Bilje, a obzirom na epidemiološku situaciju, ove godine smo morali  prilagoditi naše aktivnosti. Tako su učenici 2.a i 2.b razreda, pod vodstvom svojih učiteljica  Renate Lazar i Biljane Svrtan, priredili likovne radove, literarne sastave i glazbeni nastup s temom Kopačkog rita i njegovih prirodnih posebnosti.", kaže Bogdanović.

Redovito zimsko prebrojavanje ptica močvarica, obavlja se u sklopu Međunarodnog projekta (IWC - International Waterbird Census), a provodi se svake godine u siječnju. IWC je 1967. pokrenuo Wetlands International, međunarodna organizacija kojoj je cilj zaštita i očuvanje vodenih staništa na globalnoj razini. Danas u ovoj akciji sudjeluju 143 zemlje svijeta, a dobiveni rezultati služe za prepoznavanje važnih zimovališta za ptice, praćenje kretanja brojnosti ptica, njihovu pravodobnu zaštitu, a na široj skali koriste se u studijama o klimatskim promjenama i kretanjima bolesti poput ptičje gripe.

Hrvatska je potpisnica projekta od 25. lipnja 1991., a Kopački rit je na listi od 1993. Tijekom godina, u zimskom prebrojavanju na području Parka prirode Kopački rit, osim zaposlenika JUPP Kopački rit sudjeluje i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, te brojni volonteri.

Osim na području Parka prirode Kopački rit, zimsko prebrojavanje ptica močvarica provedeno je i na području Ekološke mreže (POVS) Dunav sjeverno od Kopačkog rita, a koje obuhvaća i dio područja (POP) Podunavlje i donje Podravlje sjeverno od Parka čime je pokriveno cijelo poplavno i utjecajno područje rijeka Dunava i Drave. Ukupno je prijeđeno preko 266 km unutar 58 transekata. Zabilježene ptice močvarice čine patke, guske, veliki vranci, ždralovi, labudovi, galebovi, čaplje, ronci, gnjurci, vodomari, liske.

 

Kopački rit

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.