Hrvatski radio

Radio Osijek

U korak s tržištem rada

23.09.2013.

14:47

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako što kvalitetnije pripremiti studente za tržište rada? Prema podacima Zavoda za zapošljavanje više od tisuću mladih u Osječko-baranjskoj županiji sa završenim prvim stupnjem fakulteta, stručnim studijem i višom školom traži posao.

Zajednički jednogodišnji projekt osječkog Elektrotehničkog fakulteta i Poduzetničkog inkubatora BIOS-a danas je imao završnu prezentaciju. Projekt dodatne edukacije tridesetak studenata toga Fakulteta trebao bi olakšati njihovo zapošljavanje jer praktični radovi koje su predstavili rezultat su promišljanja o potrebama tržišta. Projekt vrijedan više od 100.000 eura u najvećem iznosu financiran je iz IPA programa Europske unije, a dio je potpomogao i Elektrotehnički fakultet. Podatak da je u Hrvatskoj više od 15.000 tisuća završenih prvostupnika ili onih sa stručnim studijem ili višom školom bez posla, uznemirujući je. Korijeni nezaposlenosti mladih leže u nedostatku prethodnog radnog iskustva, pa je stoga potrebno osigurati stalnu uključenost mladih u tržište rada.

Jednogodišnji projekt Elektrotehničkog fakulteta i Poduzetničkog inkubatora BIOS-a dao je rezultate, jer prema riječima dekana ETF-a Radoslava Galića gotovo trećina od tridesetak mladih uključenih u projekt zaposlila se, a nekoliko njih uključeno je u Poduzetnički inkubator u sklopu kojeg je našlo prvi posao. Danas je polaznicima projekta uručena diploma, a među njima je bio i Kristijan Galić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.