Hrvatski radio

Radio Osijek

15:28 / 11.05.2021.

Autor: Mirta Milas

U Kutjevu otvorena 1. ispostava Regionalnog ureda za ispitivanja vina

U Kutjevu otvorena 1. ispostava Regionalnog ureda za ispitivanja vina

U Kutjevu otvorena 1. ispostava Regionalnog ureda za ispitivanja vina

Foto: - / -

Riječ je o prvoj ispostavi Regionalnog ureda za senzorna ispitivanja vina u Osijeku, Centra za vinogradarstvo vinarstvo i uljarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Takve će ispostave biti otvorene i u drugim vinogradarskim regijama.

Kutjevo je u Hrvatskim razmjerima zasigurno najpoznatije vinogradarsko-vinarsko mjesto, čije se ime veže uz tradiciju dugu gotovo 800 godina, visoku kvalitetu vina i  našu najznačajniju vinsku sortu Graševinu. Područje vinogorja Kutjevo s 464 proizvođača grožđa i vina, s više od 1300 hektara vinogradskih nasada te udjelom od 15% od ukupnih količina vina koja se stavljaju na tržište, pripada u skupinu najvažnijih vinogradarsko-vinarskih  područja u Republici Hrvatskoj. Na ovom relativno malom području smjestili su se neki od najpoznatijih i najutjecajnijih hrvatskih proizvođača vina kao što su Kutjevo D.D., Krauthaker d.o.o., Vinogradarstvo i vinarstvo „Enjingi“, Perak d.o.o, Galić d.o.o. i mnogi drugi.

S obzirom na značaj ovoga područja unutar regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje, otvaranjem laboratorija, vinarima će se pružiti dodatna podrška u poslovnom procesu, s ciljem unapređenja cijelog vinogradarsko-vinarskog sektora i bolje suradnje proizvođača te Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić istaknuo je: " Radi se o implementaciji novog Zakona o vinu koji je kroz svoje odredbe propisao podjelu Republike Hrvatske u četiri marketinške regije. Prema novom Zakonu o vinu proizvođači imaju ključnu ulogu u upravljanju sustavom marketinga i označavanju vina. U tom smislu HAPIH regionalnim organizacijama  u četiri regije pruža materijalno-tehničku potporu te otvaramo ovu prvu ispostavu i laboratorij za ocjenjivanje vina. Po novom zakonu proizvođači predlažu članove komisije koja ocjenjuje vino. Ističem da su članovi komisije sada isključivo iz ove regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje i to je razlika u odnosu na prethodni sustav kada su članovi bili iz svih regija. Sustav je sada u određenoj mjeri decentraliziran i regionaliziran. Ocjenjivače predlaže regionalna organizacija vinara i vonogradara "Graševina Croatica", udruga koja je službeno priznata i ima status regionalne organizacije vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Danas je prvi put službeno i održano ocjenjivanje vina - 22 uzorka s ovog područja. HAPIH nastavlja s otvaranjem ovakvih regionalnih ureda, odnosno ispostava, a u cilju implementacije dobrih i kvalitetrnih rješenja koja je novi Zakon o vinu donio. Želimo kvalitetnu suradnju s našim proizvođačima te  u konačnici poboljšanje kvalitete hrvatskih vina i njihovu uspješniju prodaju. Posebice je to značajno u doba pandemije s obzirom da je taj sektor naslonjen na ugostiteljstvo i turizam.  Ovo je korak naprijed u kvaliteti brendiranja i pozicioniranja domaćih vina".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.