Hrvatski radio

Radio Osijek

U Lovasu otvoren Pakirni centar za jaja iz slobodnog uzgoja

10.01.2020.

14:33

Autor: Hina/Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

U Lovasu je svečano otvoren "Pakirni centar za jaja" iz slobodnog uzgoja, a investicija je vrijedna 4,5 milijuna kuna. Cilj nove pakirnice i sortirnice je na tržište plasirati 3 milijuna jaja godišnje i to većinom najboljim hotelima na Jadranu.

U pograničnom mjestu Lovas na istoku Vukovarsko-srijemske županije u petak je u sklopu Agro-klastera d.o.o. otvoren pakirni centar za jaja iz slobodnog uzgoja kapaciteta do 2.200 jaja na sat, vrijedan 4,5 milijuna kuna, a financiran najvećim dijelom iz županijskog proračuna: "Taj projekt Agro-klaster je pokrenuo uz potporu Vukovarsko-srijemske županije i ima dvije komponente, kooperantsku koja podrazumijeva suradnju s OPG-ovima proizvođača jaja, kojih je trenutačno devet uključeno, a u pripremi je još njih pet, šest, dok drugu komponentu predstavlja izgradnja objekta za vlastitu proizvodnju jaja, koji će biti u Soljanima i imat će puno veći kapacitet", kazao je direktor Agro-klastera Zdenko Podolar i dodao kako je projekt pakirnice jaja u Lovasu komercijalne naravi i za sada zadovoljava potrebe tržišta: "Ne stajemo na ovoj proizvodnji. Idemo i dalje te računamo da ćemo do polovice godine imati oko 10.000 koka nesilice i proizvodnju od 9.000 komada jaja dnevno, što bi nas u potpunosti zadovoljilo", rekao je Zdenko Podolar.

Načelnica Općine Lovas Tanja Cirba istaknula je kako je u obnovu objekta pakirnice Općina uložila oko 80.000 kuna, a za razvoj poljoprivrede u općinskom proračunu je u 2020. godini osigurano 110.000 kuna: "Svi gospodarski projekti, pa i ovaj, od velikog su značaja za nas i opstanak naših ljudi u ovom pograničnom području. Bez ovakvih aktivnosti nema života ovdje", rekal je načelnica Cirba dodajući kako su općinske vlasti u želji da pomognu poljoprivrednim proizvođačima pripremile program potpora koji je zaživio krajem prošle godine, a namijenjen je izgradnji nastambi za sve autohtone životinje, a od ove godine u program je uvršteno i sufinanciranje nabavke pilenki odnosno koka nesilica.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ustvrdio je kako je do sada jedna od najvećih problema vukovarsko-srijemskih proizvođača bio pronalazak kupaca: "Mislim da polako rješavamo i taj problem. Slaže se kamenčić po kamenčić i u poljoprivredi i stvari dolaze na svoje mjesto. U zajedništvu s proizvođačima i strukom mislim da ćemo uspjeti poljoprivredu postaviti na zdrave noge", rekao je župan Galić i dodao kako Vukovarsko-srijemska županija svoju gospodarsku priliku vidi u poljoprivredi, drvnom sektoru i obnovljivim izvorima energije.

Jedan od proizvođača jaja, koji surađuje s Agro-klasterom je Goran Rubić iz Nuštra: "Trenutačno imam 300 koka nesilica, za Agro-klaster proizvodim dnevno oko 250 jaja M i L kvalitete po otkupnoj cijeni od jedne kune. Tu se radi o tisućama komada jaja mjesečno i u daljoj budućnosti namjeravam širiti proizvodnju. Za sada je suradnja dobra", rekao je Rubić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.