Hrvatski radio

Radio Osijek

U Memorijalnom centru povezani Vukovar i Šibenik

03.11.2015.

15:17

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji Javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar" svečano je otvorena upravna zgrada pod nazivom "Šibenik". Projektom se u sklopu Memorijalnog centra svakoj zgradi želi dati ime jednoga hrvatskoga grada ili županije koji su pretrpjeli stradanja tijekom Domovinskog rata.

Zgradu su danas svečano otvorili ministar branitelja Predrag Matić i gradonačelnik Šibenika Željko Burić koji je istaknuo je kako mu je velika čast što je prvo ime nekoj od zgrada u Memorijalnom centru dodijeljeno Šibeniku te kako mu je velika čast biti na ovom svetom tlu: "Šibenik i Vukovar su gradovi prijatelji, a povezani su kroz povijest kao gradovi na prvoj liniji obrane od agresora. Šibenik je imao sreću da se obranik, a Vukovar na žalost nije. Zato ovaj Memorijalni centar mora pričati i stoga je projekt Memorijalnog centra plemenita ideja. Našoj djeci će prenositi istinu o Domovinskom ratu i hrvatskom narodu koji je pretrpio golema stradanja braneći svoju zemlju." - rekao je Burić.

Ravnatelj Memorijalnog centra Zoran Šangut napomenuo je kako je ovo samo početak realizacije projekta u kojemu će sve zgrade dobiti imena gradova ili županija koji su pretrpjeli stradanja tijekom Domovinskog rata: "Upravna zgrada je ona u kojoj će se donositi važne odluke i potpisivati akti i stoga me posebno veseli da nosi ime herojskog Šibenika, koji ima svoju ratnu priču. I zbog onoga "oba su pala" i zbog niza velikana koji su hrvatsko ime širili i u svijetu." - rekao je Šangut i dodao kako se uskoro otvaraju i ostali objekti koji će dobiti ime po Sisku, Varaždinu, Karlovcu, Vukovaru, Kninu...

Ministar branitelja Predrag Matić zahvalio se svim braniteljima od Iloka do Dubrovnika na podnesenoj žrtvi: "Hrvatska Vlada je od osnivanja Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru uložila gotovo 120 milijuna kuna, a zadnja će biti potpisana sutra za obnovu Hostela "Dubrovnik" u vukovarskoj vojarni. Šibenik je grad stradalnik Domovinskog rata i ovdje će stajati uz bok drugim hrvatskim gradovima koji su dali svoj obol slobodnoj Hrvatskoj." - rekao je Matić.

Uoči svečanog otvaranja Upravne zgrade Šibenik u Memorijalnom centru Domovinskog rata, izaslanstva Grada Šibenika, Ministarstva branitelja i braniteljskih udruga položila su zajednički vijenac i zapalila svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.