Hrvatski radio

Radio Osijek

U Muzej vučedolske kulture Vukovarci idu besplatno

18.01.2023.

18:45

Autor: Marija Vukasović Petrinović

U Muzej vučedolske kulture Vukovarci idu besplatno

U Muzej vučedolske kulture Vukovarci idu besplatno

Foto: Muzej vučedolske kulture / -

Jedinstveni  muzej u svijetu posvećen jednoj prapovijesnoj kulturnoj pojavi iz razdoblja eneolitika, 3000. - 2500. prije Krista, koja je u svom vrhuncu zauzimala prostor današnjih trinaest europskih zemalja, Muzej vučedolske kulture i dalje ruši rekorde posjećenosti - u proteklih sedam godina od otvorenja posjetilo ga je pola milijuna ljudi.

Za Vukovarce je od početka ove godine ulazak besplatan, stanovnici grada na Dunavu trebaju samo predočiti osobnu iskaznicu kao dokaz o prebivalištu.

"U proteklih sedam godina od osnutka Muzeja, posjetio nas je velik broj sugrađana, a na ovaj način želimo zahvaliti što nas podržavaju. Također, Vukovarci ga posjećuju zajedno sa svojim gostima, kao najbolji ambasadori kulture i promotori svoga grada", rekao je voditelj odjela marketinga  Darko Bilandžić. Podsjetio je kako po anketama većina posjetitelja, među kojima su i strani turisti, u taj višestruko nagrađeni muzej dolazi po preporuci prijatelja.

Prema broju prodanih ulaznica, Muzej vučedolske kulture od otvorenja 30. lipnja 2015. godine posjetilo je više od pola milijuna posjetitelja, što Vučedol čini jednom od najposjećenijih muzejskih ustanova u Hrvatskoj. Inače, popularni "Vuseum pass" za dvije muzejske ustanove, Gradski muzej Vukovar iz čijih je zbirki 'izrastao' Muzej vučedolske kulture  za individualne posjetitelje od početka ove godine stoji deset, a obiteljski dvadeset eura.

"Želimo da Vukovarci upoznaju baštinu područja u kojemu žive, postanu svjesni značenja i važnosti vučedolske kulture za europsku civilizaciju i budu ponosni na svoje korijene, a upravo Muzej, kao ponosni nositelj Oznake europske baštine pronosi te zajedničke vrijednosti te zbog toga s radošću pozivamo sve Vukovarce da nas posjete", poručuju iz Muzeja vučedolske kulture.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.