Hrvatski radio

Radio Osijek

U Našicecementu spaljeno 2 tone droge

04.05.2016.

14:34

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U jedanaestom spaljivanju u pećima tvrtke Našicecement uništeno je 2 tone droge, najviše marihuane te kokaina, heroina i sintetičke droge. Procjenjuje se da je ukupna vrijednost oko 55 milijuna kuna.

Nakon što policija i carina zaplijene drogu ona se čuva i spaljuje tek nakon pravomoćne presude, što je proces koji traje približni tri godine. Spaljivanje je i ovoga puta obavljeno u Našicecementu- tvrtki koja ima certifikat za neškodljivo spaljivanje droge. Glavni ravnatelj Policije Zvonimir Vnučec izjavio je kako ne voli isticati vrijednost droge, jer to može motivirati  ljude koji se žele brzo obogatiti. Vrijedost uništavanja droge je, kaže, u tome što su spašeni mnogi životi i obitelji te što je puno novca ušteđeno u zdravstvenom sustavu. Prema riječima ravnatelja Vladinoga Ureda za suzbijanje zlouporaba droga Željka Petkovića, ovo su značajne količine droge koje pokazuju koliko je u zadnje dvije godine  bio uspješan represivni sustav. Prije toga spaljivalo se oko 700, a danas 1990 kilograma. Dodao je kako je 2014. godine prvi puta bilo čak 9.000 zapljena. U prosjeku 8 od 10 zapljena odnosi se na marihuanu, budući da je najzastupljenija na tržištu i najpopularnija među populacijom  koja konzumira drogu. Stanje je ocijenio zadovoljavajućim, jer je i ovisnika manje (između 7.500 i 8.000). "Droge su tu i opasne su, zato je važno držati situaciju pod kontrolom"- rekao je Petković. Kao upozorenje i dokaz kako i koliko se radi na suzbijanju droge su i njezina javna spaljivanja- zaključio je glavni ravnatelj Policije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.