Hrvatski radio

Radio Osijek

16:11 / 17.07.2021.

Autor: Radio Osijek/TM

U nedjelju crveni meteoalarm za istok Hrvatske

U nedjelju crveni meteoalarm za istok Hrvatske

U nedjelju crveni meteoalarm za istok Hrvatske

Foto: - / -

Područje istočne Hrvatske dobilo je crveno upozorenje za sutrašnji dan zbog moguće lokalne obilne kiše, uglavnom u Posavini, a moguće su i bujične poplave na urbanim područjima. Sutra se na osječkom području očekuje od 60 do 90 milimetara oborina.

"Poduzmite mjere kako bi se zaštitili. Djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih službi. Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija", navodi se objavi Ravnateljstva civilne zaštite.
Očekuju se i prekidi u prometu i u opskrbi električnom energijom i vodom. 
"Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima. Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", upozoravaju iz Ravnateljstva civilne zaštite.
Državni hidrometeorološki zavod još dodaje kako je vijerojatnost grmljavine na osječkom području (a to se odnosi na pet slavonskih županija) 80 % "Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča", stoji na mrežnim stranicama DHMZ-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.