Hrvatski radio

Radio Osijek

U nedjelju "kvartovski izbori"

08.12.2022.

14:38

Autor: HRT Radio Osijek

izbori

izbori

Foto: - / -

U nedjelju se održavaju izbori za gradske četvrti i mjesne odbore. Izbori su to koje karakterizira izlaznost od samo dvadesetak posto, međutim radi se o izborima na kojima se biraju osobe s kojima građani mogu direktno komunicirati o svim problemima i potrebama. 

Neuređeni nogostupi, nepostojeća ili loša javna rasvjeta, nedovoljan broj parkirališnih mjesta u određenim dijelovima grada – sve su to problemi s kojima bi se građani trebali prvo obratiti čelnicima gradskih četvrti ili vijećima mjesnih odbora. Iako se oni veći projekti financiraju direktno iz gradskih proračuna, oni koji su manji u opsegu i vrijednosti financiraju se iz proračuna gradskih četvrti i mjesnih odbora, a koji godišnje raspolažu s određenim iznosom koji se određuje na temelju utvrđenih kriterija razvijenosti komunalne infrastrukture i broja stanovnika(između 300 000 - 600 000 kuna). Ta sredstva samostalno raspoređuju za održavanje nogostupa, nerazvrstanih cesta i parkirališta, održavanje javne rasvjete, za održavanje dječjih igrališta, nabavu urbane opreme, održavanje javnih zelenih površina i parkova, održavanje otvorenih kanala za oborinsku odvodnju i manje radove po potrebi s ciljem poboljšanje standarda komunalne infrastrukture na područjima mjesnih odbora i gradskih četvrti. 


U Osijeku će se tzv. ”kvartovski izbori” održati u sedam gradskih četvrti i osam mjesnih odbora, a kao i na parlamentarnim, predsjedničkim i lokalnim izborima birališta se otvaraju u 7:00 sati te će biti otvorena sve do 19:00h. Ukupno se biraju 133 člana vijeća - 56 u mjesnim odborima (po sedam članova vijeća u svakom) i 77 u gradskim četvrtima (sa po 11 članova vijeća).


Svoje biračko pravo građani će moći ostvariti na ukupno 40 biračkih mjesta, a na kojem od njih, s obzirom na adresu prebivališta, to trebaju učiniti može se provjeriti na poveznici gdje se mogu pogledati i kandidacijske liste za svaku gradsku četvrt i mjesni odbor.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.