Hrvatski radio

Radio Osijek

U nekadašnjem Paviljonu Gradskog vrta bit će "Muzej okusa"

03.10.2016.

13:59

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nekadašnje omiljeno okupljalište Osječana, postat će restoran "Muzej okusa" koji bi, prema zamislima novoga upravitelja, trebao oživjeti duh prošlosti kombinacijom gastronomskih i povijesnih sadržaja karakterističnih za ovo podneblje.

Zgrada Paviljona Gradski vrt izgrađena je 1804. godine, a samo 5 godina kasnije ušla je u povijest kao mjesto gdje je Osijek svečano proglašen slobodnim kraljevskim gradom. Ovo je treća obnova samog objekta koji je stradao u požaru 1858. godine, a zatim i Domovinskom ratu, nakon kojega je i zaboravljeno kako je nekoć bio omiljeno osječko mjesto izlazaka. Nakon što je Grad Osijek u obnovu Paviljona uložio 13 i pol milijuna kuna dugo se razmišljalo o njegovoj budućoj namjeni, napomenuo je gradonačelnik Ivan Vrkić: "Najprije smo zadovoljni što smo jedan ovakav objekt završili i bilo je dvojbe u kojem smjeru krenuti. Bilo je prijedloga da se razne udruge ovdje usele, no preskupa je to investicija da bismo je samo tako nekome dali i još mu plaćali režije. Procjenili smo da je ova ponuda najozbiljnija i najprimjerenija jer će imati veze s poviješću grada Osijeka na jedan moderan način. Nadam se kako ćemo svi biti time zadovoljni jer ovo će biti novi brend grada Osijeka i nezaobilazno turističko odredište." 

Nakon tri javna natječaja, Paviljon je na upravljanje dobila tvrka za 22.000 kuna + PDV mjesečno. Ugovor je potpisan na 10 godina, a s gradonačelnikom Vrkićem potpisao ga je vlasnik Damir Pejaković: "Paviljon će biti preuređen u vidu restorana "Muzej okusa" gastronomsko-povijesnog sadržaja, a nastojat će oživjeti tradicionalno osječko okupljalište nudeći gastronomiju u vidu hrane i pića, gradske kavane kao i šarolikog vinskog bogatstva karakteroističnog za ovo podneblje. Riječ je o mogućnosti uživanja u vrhunskoj hrani i piću, točnije vinskoj paleti koja ulazi u povijest nudeći strogo čuvana arhivska vina sve od 1947. godine pa do danas, čime bi se stvorila jedinstvena ponuda u Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe. Vinsku će kartu činiti nagrađena hrvatska vina u Europi, a sve će biti upotpunjeno zanimljivim zabavnim i kulturnim sadržajima. Cilj je približiti svim ljudima kulturu sljubljivanja hrane i vrhunskih vina po iznimno pristupačnim cijenama", rekao je Pejaković.

U planu je i oživljavanje perivoja koji će krasiti okolni prostor restorana po uzoru na nekadašnji perivoj popularno zvan "Osječki Schönbrunn". Svečano otvorenje restorana "Muzej okusa" bit će za Dan grada Osijeka 2. prosinca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.