Hrvatski radio

Radio Osijek

U obnovu se uključili liječnici i zajednica županija

24.05.2016.

18:17

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska zajednica županija donacijom od 200 tisuća kuna uključuje se u obnovu vodotornja u Vukovaru. Za obnovu tog simbola snage i otpora Hrvatska liječnička komora izdvojila je 50 tisuća .

„Važno je da se gradovi, općine, županije, a samim time i Hrvatska zajednica županija, kao i cijela Hrvatska, uključe u obnovu ovog simbola snage, otpora i borbe za bolju budućnost. Ovo nije samo akcija doniranja za obnovu spomenika gradu Vukovaru. Ovo je akcija obnove zajedništva među hrvatskim građanima,“ rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije, Goran Pauk.
„Osjetno je ujedinjenje građana Hrvatske ali i dijaspore kroz ovu akciju obnove vodotornja. Drago mi je da se i Hrvatska zajednica županija uključila u akciju obnove,“ istaknuo je Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije.
Ukupni iznos prikupljen na račun Grada Vukovara iz dana u dan raste, a iznos potreban za prenamjenu i obnovu vodotornja procjenjuje se na oko 20 milijuna kuna. Svojom se donacijom danas uključila i Hrvatska liječnička komora (HLK). Predsjednik komore Trpimir Goluža vukovarskom je gradonačelniku Ivanu Penavi uručio 50 tisuća kuna.
"Zadaća HLK-a je zaštita hrvatskih liječnika, ali je Komora ujedno i zagovaratelj nacionalnih interesa.  U tom smislu Vukovar je prepoznat kao hrvatska svetinja, a vodotoranj kao simbol hrvatskog zajedništva, ustrajnosti, žrtve i na kocu pobjede", rekao je dr. Goluža. Najavio je da će HLK  u studenome ove godine, prilikom obilježavanja 25 godina stradanja Vukovara, u tom gradu održati niz aktivnosti kojima će odati priznaje ljudima i dgoađajima koji su dali doprinos obrani Hrvatske.
Vodotoranj u Vukovaru u Domovinskom 
je ratu bio pogođen s više od 600 projektila, ali nije srušen. Time je postao simbol Grada Vukovara, ali i svih onih koji su sudjelovali ili proživjeli obranu u Domovinskom ratu. Imajući na umu njegovu važnost, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava početkom ove godine pokrenuo je akciju „Vukovarski vodotoranj – Simbol hrvatskog zajedništva“ koju je svojim pokroviteljstvom prihvatila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Do sada su se u projekt uključili brojni građani, ustanove, udruge, škole diljem Hrvatske, ali i gradovi, općine i županije. „Donatori su osobe i zajednice iz svih segmenata hrvatskog društva, ali ponajviše su to ljudi velikog srca iz svih hrvatskih krajeva i svijeta. To nas ohrabruje i drži uvjerenja kako ćemo uspjeti u hrvatskom zajedništvu,“ naglasio je gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava.
Na vidljivom mjestu na vodotornju nalazit će se popis svih donatora, a on će za posjet biti dostupan svim građanima. Najavljen je i gradnja vidikovca na vrhu vodotornja, a rupe od projektila ostat će dio vodotornja iako će biti prekrivene staklenim stjenkama kako bi štitile od vremenskih nepogoda. Nekadašnje spremište za vodu bit će memorijalna soba s ekranima na kojima će biti moguće pogledati povijesne filmove o Domovinskom ratu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.