Hrvatski radio

Radio Osijek

U OBŽ dva pozitivna uzorka ali 427 u samoizolaciji, u VSŽ 4 pozitivne osobe

07.09.2020.

11:43

Autor: priopćenja

foto Radio Osijek/M.Kralj

foto Radio Osijek/M.Kralj

Foto: - / -

U protekla 24 sata na području Osječko-baranjske županije zabilježena su samo dva nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Pozitivne osobe su mlađe životne dobi (22 godine) s prebivalištem u Belom Manastiru.

U protekla 24 sata na području Osječko-baranjske županije zabilježena su samo dva nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek provedeno je testiranje ukupno 175 uzoraka. Na području županije od početka epidemije koronavirusom ukupno je zaraženo 819 osoba, a do sada je 733 izliječeno, 25 je preminulo, pa je trenutno 61 aktivan slučaj zaraze. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno je 15 pacijenata oboljelih od COVID-19 od kojih su dva na respiratoru.

Samoizolacija je jučer određena za 30 novih kontakata pozitivnih osoba, pa je trenutno pod tom mjerom na području županije ukupno 427 osoba. Znakovito je da je u zadnja tri dana samoizolacija određena za 159 osoba (71 + 58 + 30), što je rezultiralo povećanjem ukupnog broja osoba pod tom mjerom na više od 400, a takav broj zadnji put je zabilježen 23. srpnja.

Na danas održanoj sjednici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije istaknuto je kako je epidemiološka situacija na području županije zadovoljavajuća, s relativno malim brojem novih slučajeva zaraze i oboljenja. U takvoj situaciji od sada će korisnicima domova za starije i nemoćne biti omogućen izlazak izvan ustanove, ali samo u prijepodnevnim satima i uz poštivanje propisanih mjera pri takvim izlascima.

Stožer ujedno ponovno apelira na sve građane da u svojim svakodnevnim aktivnostima dosljedno poštuju mjere zaštite i sprječavanja širenja zaraze, pri tome se upozorava na dojave da pojedinci ne koriste zaštitne maske pri ulasku u pojedine benzinske crpke i trgovine. Opasnost od širenja virusa i dalje je velika te jedino poštivanjem epidemioloških mjera i odgovornim ponašanjem može se zadržati povoljna situacija i izbjeći drastičnije epidemiološke mjere, ističu u Stožeru.

Policija je obavila 22 samoinicijativne provjere osoba u samoizolaciji, a sve su zatečene na prijavljenoj adresi.

Inspektori i službenici civilne zaštite Osječko-baranjske županije obavljali su pojačani nadzor tijekom vikenda, osobito nad noćnim klubovima u kojima su obavili 15 nadzora, zatim prodavaonicama i trgovinama (12), ugostiteljskim objektima (7), pekarnicama (5), svadbama (4)… Proveli su ukupno 54 nadzora, a za uočene nepravilnosti izrekli su upozorenja.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata su 4 nove pozitivne osobe na COVID-19 (1 osoba iz Cerića, 1 iz Vinkovaca, 1 iz Mirkovaca i 1 iz Štitara). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 665, od kojih je 570 osoba izliječeno, a ukupno je 14 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 12 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 20 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 8923. U samoizolaciji na području županije je 280 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 7 zdravstvenih radnika (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 3 nezdravstvena radnika).U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 4 radnika (1 liječnik i 3 medicinske sestre/tehničara).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.