Hrvatski radio

Radio Osijek

U OBŽ elementarna nepogoda od suše

04.08.2015.

11:40

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Župan osječko- baranjski Vladimir Šišljagić, proglasio je danas elementarnu nepogodu od suše koja je pogodila 80.000 hektara poljoprivrednih površina s proljetnom sjetvom i prouzročila štetu veću od 325 milijuna kuna.

Riječ je o prvim, ali ne i konačnim procjenama gradskih i općinskih povjerenstava za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, koje su o stanju na svojim područjima izvijestili Županijsko povjerenstvo na temelju županovog poziva 27. srpnja. Štete  dosežu od 20 do 80 posto  na kukuruzu, soji, šećernoj repi te povrtnim i voćarskim kulturama i to na 400.000 voćnih stabala i 600.000 trsova. Kako je na današnjoj konferenciji za novinare podsjetio župan Šišljagić, već je ove godine proglašavao elementarnu nepogodu  od tuče procijenjenu na 110 milijuna kuna. Iznosi su previsoki da bi ih poljoprivrednici mogli nadoknaditi ionako opterećini općem stanjem u toj djelatnosti i kreditima, stoga je zamjenik župana Željko Kraljičak  pozvao ministra poljoprivrede Tihmira Jakovinu da već ovog ljeta počne skupljati novac  za pravednu nadoknadu štete nastale od elementarne nepogode suše i izrazito visokih temperatura koje posljednjih tjedana pogađaju ovo područje. Tome je dodao kako zahtjev ne ide samo prema državnom proračunu, već se tu mogu koristiti i određeni fondovi Europske unije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.