Hrvatski radio

Radio Osijek

U OBŽ slijedi pojačani nadzor provođenja epidemioloških mjera

27.11.2020.

11:56

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: - / -

U posljednja 24 sata četiri osobe s podrućja Osječko-baranjske županije su umrle, evidentirana su 222 nova slučaja. Sve je više oboljelih na bolničkom liječenju i na respiratoru, tako da je popunjenost osječkog KBC-a 82 posto. Tijekom vikenda pojačat će se nadzor provođenja epidemioloških mjera

U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije testirano je ukupno 611 uzoraka od kojih su 222 bila pozitivna na koronavirus. Najviše novoovopozitivnih osoba opet ima na području grada Osijeka s prigradskim naseljima, zatim Đakova, Belišća, Našica i Valpova te općina Čepin, Đurđenovac i Bizovac, odnosno novooboljeli su s područja 62 naselja Osječko-baranjske županije, izvijestili su danas na konferenciji za novinare članovi Stožera civilne zaštite. Na bolničkom su liječenju 222 osobe oboljele od COVID-19 - 185 je u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 39 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 37 covid pacijenta. U posljednja 24 sata u KBC-u Osijek su preminule četiri osobe zaražene koronavirusom, i to tri ženske osobe (iz Meca rođena 1930. godine, iz Širokog Polja rođena 1942. godine te iz Osijeka rođena 1948. godine) i jedna muška osoba iz Đakova, rođena 1936. godine. U samoizolaciji se na području OBŽ trenutno nalazi ukupno 2.407 osoba. Policija je provela 14 provjera osoba u samoizolaciji, i to 12 samoinicijativnih i dvije po dojavi građana. Jedna od dojava je bila točna, a kršenje mjere samoizolacije počinila je osoba iz Osijeka.
Kako ističe osječkog KBC-a Zeljko Zubčić i dalje se povećava broj hospitaliziranih oboljelih osoba, kao i pacijenata na respiratoru, a popunjenost kapaciteta KBC-a za COVID bolesnike je trenutno 82 posto. Svakodnevno se pet pacijenata prebacuje iz KBC-a u našičku bolnicu koja je sekundarni COVID-centar za Osječko-baranjsku županiju. "Imamo puno prijema oboljelih, ali i otpusta. Od početka epidemije iz bolnice je otpušteno više od 700 hospitaliziranih i liječenih zbog COVID-19. Na žalost, preživljenje pacijenata u respiracijskom centru je 50-60 posto, pa je značajan broj ukupno preminulih upravo od pacijenata koji su liječeni uz pomoć respiratora", rekao je Zubčić. 
Županijski stožer civilne zaštite danas je dao preporuke da se pojača nadzor nad provođenjem mjera koje je donio Nacionalni stožer, pa će pojačane kontrole tijekom vikenda biti osobito u trgovačkim centrima.
"Ravnateljstvo civilne zaštite RH dostavilo je određenu količinu odora za potrebe lokalnih stožera koji su uključeni u kontrolu i provedbu mjera. Odore su danas uručene predstavnicima sedam gradova s područja Osječko-baranjske županije, a tijekom vikenda oprema će biti uručena općinskim stožerima civilne zaštite", rekao je pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec.

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: Osječko-baranjska županija

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.