Hrvatski radio

Radio Osijek

U OBŽ svaki četvrti pozitivan, cijepljenje se nastavlja

12.04.2021.

12:10

Autor: Radio Osijek/SK/TM

Foto: HRT/Dario Vračević

Foto: HRT/Dario Vračević

Foto: - / -

Od danas do 30. travnja za područje Osječko-baranjske županije na snazi su nove epidemiološke mjere, a glavne su pojačan nadzor pridržavanja i provedbe već postojećih mjera i preporuka da se na sportskim natjecanjima i treninzima ne koriste svlačionice. Proteklog vikenda cijepljeno 7.400 ljudi.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 225 uzoraka od kojih je gotovo svaki četvrti, njih 56 bilo pozitivno na koronavirus. Preminule su dvije osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 73 i 82 godine. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području 32 naselja u Osječko-baranjskoj županiji, a najviše (28) na području grada Osijeka, zatim po tri na području Donjeg Miholjca, Kneževih Vinograda i Našica, po dvije na području Belišća, Bizovca, Čepina i Draža, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Belog Manastira, Čeminca, Darde, Donje Motičine, Đakova, Đurđenovca, Erduta, Jagodnjaka, Koške, Marijanaca i Petrijevaca.
Na bolničkom se liječenju nalazi 116 osoba koje su oboljele od COVID-19, i to 86 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 13 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 30 pacijenata s tim oboljenjem.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.226 osoba. Policijski su službenici proveli 5 provjera osoba u samoizolaciji i 130 nadzora ugostiteljskih objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje tih mjera. Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 170 nadzora provođenja epidemioloških mjera i nisu utvrdili nepravilnosti.

Na konferenciji za novinare načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ Ivan Hampovčan predstavio je nove epidemiološke mjere za područje Osječko-baranjske županije koje je na preporuku Županijskog stožera donio Nacionalni stožer civilne zaštite i od danas su na snazi. Preporuka je da se u svim sportskim objektima u kojima su dopuštena natjecanja i treninzi ne koriste svlačionice. Od danas bi trebao biti i pojačani nadzor pridržavanja propisanih nužnih epidemioloških mjera, osobito na javnim događanjima i okupljanjima, privatnim okupljanjima, javnom prijevozu te u trgovačkim centrima i ugostiteljskim objektima. Preporuka je i da se poveća broj tramvaja i autobusa u javnom gradskom prijevozu, koliko je to moguće s obzirom na kapacitete osječkog GPP-a i drugih javnih prijevoznika s područja Osječko-baranjske županije. Stožer također napominje kako su poslodavci obvezni u svojim prostorima provoditi pojačanu kontrolu pridržavanja svih epidemioloških mjera.
Tijekom proteklog vikenda provedeno je cijepljenje osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika na 11 organiziranih punktova – u Čepinu, Našicama, Đakovu, Belom Manastiru, Valpovu, Belišću i Donjem Miholjcu te na tri lokacije u Osijeku. "U tri dana cijepljeno je 7.413 osoba i jako smo zadovoljni odazivom građana, jer je bilo malo odbijanja. Ovoga tjedna stiže 2.200 doza cjepiva Moderne i 3.744 doza Pfizera te planiramo nastaviti cijepljenje na svim tim punktovima, najvjerojatnije tijekom srijede i četvrtka, a planira se cijepiti 4.500 osoba", istaknula je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Nataša Turić.

Javljanje uživo sa Stožera civilne zaštite OBŽ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.