Hrvatski radio

Radio Osijek

U Opatovcu više nema izbjeglica

04.11.2015.

15:02

Autor: Hina/Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prihvatnom centru u Opatovcu više nema izbjeglica, rekla je u srijedu glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić, istaknuvši kako odlazak izbjeglica iz zimskog tranzitnog centra u Slavonskom Brodu prema granici sa Slovenijom protječe u koordinaciji sa službama te države.

 Iz Hrvatske je u posljednja 24 sata u Sloveniju otišlo oko 5.000 izbjeglica i migranata, među njima i oko 3.000 izbjeglica koje su još u ponedjeljak ušle pješice u Hrvatsku, te njih oko 2.000 koje su jučer stigle izravno vlakom iz Šida u zimski centar u Slavonskom Brodu, rečeno je na konferenciji za novinare koja je u Slavonskom Brodu okupila predstavnike nadležnih službi.


Istaknuto je kako u zimskom centru proces registracije izbjeglica te njihove okrepe i pružanja liječničke pomoći protječe bez problema. "Prema podacima od 9 sati u kampu u Opatovcu više nema izbjeglica.", kazala je Bikić.

Načelnica kriznog stožera Ministarstva zdravlja Maja Grbat Bujević izvijestila je kako je u protekla 24 sata pružena zdravstvena skrb za 149 osoba i 30 djece, što je, navela je, prosječna brojka kao i u Opatovcu.
Prehlade i povišene temperature glavne su zdravstvene tegobe koje bilježe liječnici u slavonskobrodskom centru, gdje su stalno angažirana tri zdravstvena tima sastavljena od liječnika i medicinskih sestara te jednim timom hitne medicinske pomoći. 


Kao jednu od posebnih situacija Brbat Bujević navela je slučaj žene s gangrenom, koja je u utorak odbila bolničko liječenje te je osobno inzistirala da nastavi put. Vezano u prvi smrtni slučaj Afganistanke prije četiri dana u Opatovcu, Grbat Bujević rekla je kako je obdukcija potvrdila da je do smrti došlo zbog dugotrajnih zdravstvenih problema sa srcem.

Proces registracije i pružanja pomoći izbjeglicama u Slavonskom Brodu, uz novi režim dolazaka, protječe znatno brže nego u Opatovcu, što donosi dodatno opterećenje Crvenom križu. "Ovdje imamo angažirano 70 volontera, za sada sve uspijevamo odraditi na vrijeme i sve teče prema planu. Ono što je trenutno važno, apeliramo na donatore za deke i toplu odjeću za djecu i odrasle, jer je užasno hladno po noći", rekla je Katarina Zorić, glasnogovornica Crvenog križa. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.