Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijek stiglo sedam novih niskopodnih autobusa

21.09.2022.

12:59

Autor: Radio Osijek

Autobusi

Autobusi

Foto: M.Milas / Radio Osijek

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nakon Belog Manastira nazočio je na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića primopredaji sedam novih niskopodnih autobusa, vrijednosti gotovo 17 milijuna kuna. Prema najavama  gradonačelnika Ivana Radića  u Osijek uskoro stiže još šest poluniskopodnih autobusa koji su dio velikog projekta modernizacije prometne infrastrukture Grada Osijeka.

Gradonačelnik Ivan Radić istanuo je kako će ukupna vrijednost investicije nabave flote od 13 novih autobusa biti 32 milijuna kuna, od kojih je 82 posto sufinancirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, a ostatak od 18 posto osigurao je  Gradski prijevoz putnika.  " GPP trenutačno ima 32 autobusa, prosječna im je starost 10 godina, motori su na Euro 2,3 i 4, što je veliki štetan utjecaj na okoliš. Kako se trenutačno u Osijeku modernizira i tramvajska infrastruktura, GPP-ovi su autobusi dodatno eksploatirani, jer zamjenjuju tramvaje. Ovih 13 novih niskopodnih i poluniskopodnih autobusa voze na Euro 6, što je znatno smanjenje štetnog utjecaju na okoliš. Također novi će autobusi poboljšati udobnost i sigurnost putnika te vjerujem da će se povećati broj korisnika osječkog GPP-a kako u Osijeku, tako i u prigradskim naseljima i općinama. Sve je ovo dio velike modernizacije tramvajske infrastrukture, vrijedne 127 milijuna kuna te ukupnog projekta od 267 milijuna kuna ( 200 milijuna osigurano je uz europskih fondova, a ostatak financiraju Grad Osijek i Vlada RH) ". Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je kako je riječ o velikom projektu koji se financira iz EU sredstava preko Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. "Za nabavku smo novih autobusa i poboljšanje javnog gradskog prijevoza u devet hrvatskih gradova dosada  dodijelili oko 70 milijuna eura. To je veliki investicijski ciklus,a ovo što se događa i što će se događati u Osijeku, nešto je na što svi možemo biti ponosni. Sa financiranjem ovakvih projekata doista smo otvorili mogućnost da Osijek zaista postane metropola, jer grad koji nema dobro razvijenu i obnovljenu infrastrukturu ne omogućuje kvalitetan život svojim sugrađanima". Ministar Butković pobrojao je projekte u Osijeku - od nabavke 7 autobusa (ukupno će ih biti 25), obnove tramvajske infrastrukture i Željezničkog kolodvora te izgradnje podvožnjaka u Ulici sv. Leopolda Mandića koji će rasteretiti ulaz u Grad. "Također ćemo za Grad Osijek nabaviti i 10 novih tramvaja, a sredstva su osigurana iz Nacionalnog programa za otpornost i oporavak. Rijetko je koji Grad u Hrvatskoj uspio sve ove vidove prometa uključiti u investicijski ciklus u relativno kratkom vremenu. Kad tome dodamo i završetak Koridora V C te obnovu državnih cesta, mislim da zaista svi skupa možemo biti ponosni".      

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.