Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku 10. Međunarodni kongres "Brašno-kruh"

12.06.2019.

12:30

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

foto M.Kralj/HRT Radio Osijek

Foto: - / -

U Osijeku do petka traje 10. Međunarodni kongres "Brašno- kruh" u organizaciji Prehrambeno- tehnološkog fakulteta, a cilj je skupa prikazati najnovija dostignuća u znanosti i tehnologiji žitarica. Skup se, nakon Opatije, prvi puta održava u Osijeku.

Kako bi se povećali i produktivnost i konkurentnost u mlinsko-prerađivačkoj industriji a tako i povećale plaće i osigurao ostanak kvalificirane radne snage , potrebna je implementacija inovacija najnovijih tehnoloških dostignuća i automatizacija procesa, naglasio je potpredsjednik HGK za poljoprivredu Dragan Kovačević.

S druge strane, upozorava na visok uvoz mlinsko-pekarskih proizvoda, iako Hrvatska proizvodi dovoljnu količinu pšenice i kukuruza , ključnih žitarica za mlinsko- pekarsku industriju. Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju uvoz se udvostručio. raste i izvoz ali on ne pokriva ni trećinu uvoza, a Kovačević kaže i da posebno brine uvoz visokofinaliziranih proizvoda, u 2018. uvezli smo smrznutih pekarskih proizvoda za više od 21 milijun eura.  

Dekan Prehrambeno- tehnološkog fakulteta Juroslav Babić ipak ocjenjuje da naša prehrambena industrija, po implementaciji novih tehnologija, ide u korak sa svijetom. U krizi prije 10-tak godina, jedina industrija koja je opstala i imala male padove bila je prehramben aindustrij akoja stalno raste, rastu broj zaposlenih i proizvodnja, sve se više izvozi, naši stručnjaci i tehnologija idu u korak sa svijetom- zaključuje dekan Babić. Kao aktualne teme skupa izdvaja preradu žitarica, razvoj proizvoda, kvalitetu,sigurnost hrane, hranu koja ima pozitivan utjecaj na zdravlje, upravljanje otpadom kao potencijalnom sirovinom, klimatske promjene i prilagodbu i žitarica i tehnologije na klimatske promjene. Te su promjene tema koju je prokometirao ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić kao ključnu i u zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije za novo programsko razdoblje u kojem je naglasak na klimatskim promjenama i bioraznolikosti. 

Jubilarni, 10. Kongres okupio je 250 znanstvenike i stručnjake iz 15 zemalja, a uz Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, u njegovoj organizaciji sudjeluju Centar za sigurnost hrane, Međunarodna udruga ISEKI Food (IFA) i Međunarodna udruga Global Harmonization Initiative (GHI). Program uključuje niz predavanja, prezentacija, stručnih radionica, izložbe procesne i laboratorijske opreme te proizvoda i publikacija o žitaricama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.