Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku DARIAH Theater Forum

19.03.2018.

13:16

Autor: Željka Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: Ž. Bačić

Foto: - / -

Inicijalni je to forum za prijavu osnutka Radne skupine za teatrologiju i digitalizaciju teatralija u sklopu paneuropske Digitalne istraživačke infrastrukture za umjetnost i humanistiku. Skup je danas predstavljen novinarima.

Okupit će stotinjak inozemnih i domaćih teatrologa, umjetnika i praktičara- kazao je na konferenciji za novinare u HNK-u Tihomir Živić s Odjela za kulturologiju. Iz Danske će stići Marianne Ping Huang i Anna Lawaetz, koja će govoriti o izvedbenoj umjetnosti i digitalnoj humanistici iz nordijske perspektive. Uz njih su i stručnjaci iz Mađarske, Bugarske, Poljske, Rumunjske Srbije i Hrvatske. Prema Živićevim riječim, teatralije su širok pojam, bit će prikazane različite vrste digitalizacije  za različitu građu. Zbog bogate povijesti tu su uključeni osječki HNK i Dječje kazalište. Želi se suvremenim metodama, uz pomoć nastavnika i studenata spasiti od zaborava " tu silnu vrijednu građu" i tako je dati na uvid široj javnosti- od audiovizulanog, do hemeroteke, artefakata, postera ili,  na primjer, kazališnih kulisa. Poslovna ravnateljica osječkoga HNK Dražena Vrselja izrazila je zadovoljstvo pozivom i uključivanjem u DARIAH jer će biti digitaliziran dio teatralija od 1990. godine do danas. Sada je arhivska građa smještena po cijeloj zgradi i digitalizacija će svakako značiti novi napredak. Prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta J.J Strosmayera Robert Raponja istaknuo je koliko je važno osnivanje Radne skupine  i za Sveučilište, Grad Osijek, kulturne institucije i nada se da će započeta akcija i potrajati te da ćemo "oteti od zaborava umjetničke kazališne trenutke" . Dodao je kako će se po prvi put osnovati radna skupina koja će se baviti umjetnošću, jer se digitalna humanistika do sada bavila "živom umjetnošću", a sada će čuvati letke, plakate, povijest. 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.