Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku do sada odrađeni svi preporučeni tretmani komaraca

23.05.2023.

18:56

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Dragan Vulin na konferenciji za novinare: U Osijeku do sada odrađeni svi preporučeni tretmani komaraca

Dragan Vulin na konferenciji za novinare: U Osijeku do sada odrađeni svi preporučeni tretmani komaraca

Foto: Grad Osijek / -

Grad Osijek do sada je odradio sve preporučene tretmane komaraca na svojem području, a očekuje se da će od mjerodavnih tijela dobiti dopuštenje za tretiranje na području Parka prirode Kopačkog rita, izvijestili su danas u osječkoj gradskoj upravi.

Ravnateljica županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Nataša Turić rekla je na konferenciji za novinare kako je Zavod do sada za osječko područje izdao 43 preporuke, 38 za adulticivno i pet za larvicidno tretiranje, te da su svi tretmani odrađeni.

Podsjetivši kako je Osijek okružen poplavnim područjima na kojima se stvara najveći broj komaraca, čije se najezde osjećaju u gradu, Turić je istaknula kako "sustavno rješavanje problema komaraca neće biti moguće ako se područje posebnoga zoološkog rezervata Parka prirode Kopačkog rita ne uključi u aktivnosti smanjivanja njihove populacije".

Najavila je da će uskoro dobiti dopuštenje za provedbu larvicidnih tretmana biološkim sredstvima na području Kopačkog ri "Izradili smo elaborat gdje smo detaljno obrazložili zašto je to potrebno i nadamo se da će nam nadležno ministarstvo izići u susret te da ćemo larvicidne tretmane odrađivati barem u rubnim područjima Kopačkog rita", objasnila je Turić.

Bit će to, rekao je zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin, prvi puta od hrvatske samostalnosti da se provodi larvicidno tretiranje poplavnih područja koja okružuju Grad Osijek, uključujući i Park prirode Kopački rit, što će zasigurno, po riječima struke, dati dobre rezultate i smanjiti populaciju komaraca i za naredne godine.

Ravnateljica županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Nataša Turić

Ravnateljica županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Nataša Turić

Foto: Grad Osijek / -

S obzirom na to da je Grad Osijek nedavno postigao dogovor s četiri susjedne općine o financiranju tretiranja komaraca na njihovim poplavnim područjima, Turić je izvijestila kako je općina Bilje odradila svoje tretmane te da ovih dana slijedi tretiranje komaraca u općini Erdutu, a slijede tretmani za općine Dardu i Petrijevce.

Dogradonačelnik Vulin podsjetio je kako je s tim općinama dogovoreno da larvicidno tretiranje komaraca na njihovim poplavnim područjima Grad Osijek financira u 100-postotnom iznosu, korektivne adulticivne tretmane s 90 posto, a ostatak te općine.

S obzirom na to da oko 95 posto komaraca u Osijek dolazi s poplavnih područja tih općina, Vulin smatra kako su takvi tretmani komaraca svrsishodni i učinkoviti.

Izvijestio je kako je učinkovitost jučerašnjih tretmana bila između 55 i 86 posto, što je relativno zadovoljavajuće, a očekuje se i relativno visoka učinkovitost današnjih tretmana, koji će, među ostalim, uključivati tretiranje iz zrakoplova u svim prigradskim naseljima.

"Svi tretmani su odrađeni na vrijeme jer je za učinkovitu borbu protiv komaraca iznimno važan pravi trenutak djelovanja. Naime, mnogi misle da se tretiranje komaraca treba vršiti u siječnju i veljači, što naprosto nije moguće i nema nikakvog temelja u struci. Dodatno, izvođač radova, tvrtka iz Osijeka, prvi puta od 2009. godine leti iznad urbanog područja grada Osijeka, s obzirom da posjeduju novi dvomotorni avion. Također, avionski tretman provodi se hladnim orošavanjem s istim sredstvom kao što se nekad davno provodilo zadimljavanjem. Međutim, ovaj način je učinkovitiji i jedini dopušten", rekao je u dodao: "Ove ćemo godine sigurno biti učinkovitiji, a kad s nadležnim državnim tijelima postignemo dogovor za tretiranje Kopačkog rita, to ćemo primjenjivati i u narednim godinama jer je to jedini način da se svake godine smanjuje populacija komaraca", poručio je dogradonačelnik Vulin.

Prostor koji će zrakoplovi tretirati u utorak navečer

Prostor koji će zrakoplovi tretirati u utorak navečer

Foto: Grad Osijek / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.