Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku forum projekta "Poboljšano strateško planiranje na regionalnoj i lokalnoj razini u Hrvatskoj"

03.02.2023.

12:52

Autor: HRT Radio Osijek/HINA

konferencija o strateškom planiranju

konferencija o strateškom planiranju

Foto: OBŽ / OBŽ

Osječko-baranjska županija ima dobar Plan razvoja koji je usvojila županijska Skupština, a do 2027. godine predviđa ulaganja od preko 2,2 milijarde eura, rečeno je na 1. Forumu u sklopu projekta Poboljšano strateško planiranje na regionalnoj i lokalnoj razini u Hrvatskoj. Forum se održava u Osijeku u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i OECD-a.

Forum je financiran iz Norveškog financijskog mehanizma, a otvorio ga je resorni ministar Šime Erlić koji je za Plan razvoja rekao kako je novi razvojni zamah za ovu županiju koja se i do sada pokazala dobrom i kapacitiranom u povlačenju sredstava iz EU. "Vidjeli smo i podatke za grad Osijek koji je prvi po povlačenju sredstava u 2021. godini", rekao je Erlić dodavši da su na tom projektu okupljeni stručni timovi koji znaju raditi na projektima i koji znaju raditi sa sustavom europskih fondova. Također je naglasio da Županijski plan razvoja OBŽ može uistinu poslužiti kao primjer u smislu sustava strateškog planiranja, kao kvalitetno izrađen dokument metodologijom koja poštuje sva pravila. "Osijek i OBŽ se inače koriste kao primjeri u korištenju sredstava EU, kao netko tko ima viziju i znanja iskoristiti sve prilike koje su nudili fondovi EU", rekao je. To, ističe, ne dolazi samo od sebe, za to je potrebno imati viziju, znanje i planove koji se onda mogu realizirati na terenu.

Zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin je rekao da se često događalo da su strategije bile mrtvo slovo na papiru zbog čega ih je potrebno izjednačiti i izraditi tako da ih se može koristiti za postizanje željenih ciljeva. Grad Osijek je u ovom mandatu ocijenio da mu je najvažniji razvoj gospodarstva i stoga je strateški ukinuto plaćanje komunalnog doprinosa za sve gospodarsko potporne objekte čime smo postali značajno konkurentniji, podsjetio je. Najavio je kako će javnost uskoro saznati i za velika ulaganja u gradu Osijeku koja su posljedica strateškog planiranja.

Zamjenik župana Josip Miletić utvrdio je da proračuni nisu dovoljno veliki za realizaciju svih bitnih projekata i stoga je potrebno koristiti sve ove mehanizme. Za razdoblje do 2027. godine OBŽ je u suradnji Razvojnom agencijom donijela strateški plan razvoja ovoga područja i uvjeren sam da će ova županija nastaviti biti lider, poručio je napomenuvši kako je iskorišten i mehanizam Kraljevine Norveške na koji je prijavljen Regionalni znanstveni centar vrijedan tri milijuna eura, a koji je u fazi realizacije.je istaknuo ministar Šime Erlić, 

Nakon skupa o strateškom planiranju, ministar Erlić sastao se i s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem.

Š. Erlić, D. Vulin, J. Miletić

sastanak

sastanak

Foto: OBŽ / OBŽ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.