Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku ipak normalna koncentracija prizemnog ozona

18.06.2020.

08:18

Autor: Radio Osijek / IF

U Osijeku ipak normalna koncentracija prizemnog ozona

U Osijeku ipak normalna koncentracija prizemnog ozona

Foto: - / -

Zbog kvara uređaja za mjerenje sinoć je alarmiran sustav koji je upozoravao na visoku koncentraciju prizemnog ozona i preporuka da se ne boravi na otvorenom prostoru u vremenu između 17 i 21 sati. Iz DHMZ-a poručuju da je sve u redu.

Osječka Gradska uprava upozorila je sinoć Osječane da im se zbog visokih koncentracija prizemnog ozona ne preporuča boravak, ni fizička aktivnost na otvorenom prostoru u vremenu između 17 i 21 sati. Informacija je objavljena na temelju priopćenja Centra 112.

U priopćenju navode kako ova preporuka posebno vrijedi za malu djecu, starije osobe, kronične bolesnike i trudnice, osobe slabog zdravlja i osjetljive osobe.
- Pretjerano nakupljanje ozona u donjim slojevima atmosfere predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje na način da izaziva glavobolju, iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne puteve, zaključuju iz osječke Gradske uprave.

No, kako jutros doznajemo od načelnice Sektora za kvalitetu zraka DHMZ-a dr. Cleo Kosanović došlo je do kvara uređaja za mjerenje koji je izmjerio visoke vrijednosti prizemnog ozona. Usporedbom s mjernim stanicama u okolici (npr. Slavonski Brod) i ostalim osječkim podacima mjerenih čestica stručnjaci su zaključili da je i u Osijeku koncentracija prizemnog ozona u normalnim vrijednostima. Uklanja se kvar na uređaju za mjerenje, a uskoro će u Osijeku biti postavljena još jedna mjerna stanica, potvrdila je dr. Kosanović.

Načelnice Sektora za kvalitetu zraka DHMZ-a dr. Cleo Kosanović u programu Radio Osijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.