Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku krenula Državna vatrogasna škola

10.01.2022.

12:33

Autor: Radio Osijek/KI

JPVP Osijek

JPVP Osijek

Foto: Radio Osijek / HRT

U Osijeku je danas krenulo obrazovanje u prvoj redovnoj Srednjoj vatrogasnoj školi, a tijekom godinu dana 40 mladih ljudi školovat će se za vatrogasce i za vatrogasne tehničare.

Nakon završetka obrazovanja polaznici će postati prvi profesionalni vatrogasci školovani na istoku Hrvatske, rekao je voditelj škole i zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zdravko Cvenić i istaknuo kako vatrogasne škole u Osijeku nije bilo 28 godina: "Izuzetno nam je drago da imamo Državnu vatrogasnu školu ovdje u našem gradu Osijeku i ovo je prva redovna škola za vatrogasce. Polaznici su podijeljeni u dva razredna odjeljenja: za vatrogasce i za vatrogasne tehničare. Teorijski dio nastave na ovom području, odnosno opći predmeti, održavat će se u učionicama u Đakovu i Valpovu, a praktična nastava, kao i priprema za nju, provodit će se u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Osijek. Dio nastave odradit će se i u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Našice", rekao je zapovjednik Cvenić i napomenuo kako je osnovni cilj zadržati mlade iz 5 slavonskih županija na istoku Hrvatske, a većina polaznika će imati osiguran posao budući da u Slavoniji nedostaje 50-ak vatrogasaca godišnje kako bi se pokrila potražnja na tržištu rada.

Jedina polaznica među 40-ak budućih kolega je Ana Kapoši koja je još prije 5 godina iskazala zanimanje za vatrogastvom: "Priča je počela kada sam počela raditi u sezoni u jednom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu u okolici Šibenika. Odradila sam dvije protupožarne sezone, no potreban mi je i korak dalje, a taj korak je ova vatrogasna škola koja se srećom i otvorila ovdje u mom Osijeku". 

JPVP Osijek

JPVP Osijek

Foto: Radio Osijek / HRT

Voditelj škole i zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zdravko Cvenić i jedina polaznica Anu Kapoši

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.