Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku krenuli radovi za opće dobro bez naknade

17.03.2023.

17:57

Autor: Radio Osijek/TM

U Osijeku krenuli radovi za opće dobro bez naknade

U Osijeku krenuli radovi za opće dobro bez naknade

Foto: Grad Osijek / -

Osijek je prvi među velikim gradovima u Hrvatskoj u kojemu su krenuli radovi za opće dobro bez naknade, a koje obavljaju korisnici zajamčene minimalne naknade, odnosno socijalne pomoći. 

Riječ je o mjeri koja je zakonska obveza jedinica lokalne samouprave, a u Osijeku se provodi kroz gradska poduzeća Unikom, Gradski prijevoz putnika (GPP), Ukop i Tržnicu.


U Osijeku je 420 radno sposobnih i djelomično radno sposobnih korisnika zajamčene minimalne naknade, a u ovome trenutku u rad za opće dobro uključene su 63 osobe, koje rade najjednostavnije poslove, do najviše 90 sati mjesečno, odnosno četiri sata dnevno. Kako je istaknuo zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin, koji je danas posjetio radnike, cilj ove mjere je da se te osobe osjećaju korisno i da vrate društvu ono što im daje, a iskustva dosad iznimno su dobra. „Vjerujem da će im ovo biti poticaj i prilika da se lakše vrate na tržište rada”, rekao je Vulin. U gradskoj upravi očekuju da će u razdoblju koje dolazi u radovima za opće dobro biti angažirano još i više osoba koje primaju socijalnu pomoć. „140 osoba se odazvalo pozivu Grada, i s njima se trenutačno obavljaju razgovori. Na taj način rasteretit će se i gradski proračun, a sredstva za mjere socijalne skrbi moći će se preraspodijeliti onima kojima je pomoć potrebnija”, kazao je zamjenik osječkog gradonačelnika.

Dodao je kako u Osijeku kontinuirano raste broj zaposlenih, koji je najveći u posljednjih 10-ak godina, te da je u veljači ove godine evidentirano 787 osoba ili 1,6 posto više zaposlenih nego u istom mjesecu prošle godine. Nezaposlenost je manja za čak 11 posto u odnosu na veljaču 2022.

Direktor osječkog Unikoma Igor Pandžić izvijestio je kako je u toj gradskoj tvrtki raspoređeno 45 osoba koje obavljaju poslove čišćenja i uređenja javnih i zelenih površina, kao i površina u osječkom zoološkom vrtu.

Romana Kovačević, pomoćnica pročelnika za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka kazala je kako će oni koji su odbili ili se nisu odazvali pozivu Grada biti upućeni nadležnom Zavodu za socijalni rad na daljnje postupanje. Prema Zakonu o socijalnoj skrbi postoje i izuzetci od sudjelovanja u ovome programu, a takvih je 47 osoba na području Osijeka, objasnila je Kovačević.

U Osijeku krenuli radovi za opće dobro bez naknade

U Osijeku krenuli radovi za opće dobro bez naknade

Foto: Grad Osijek / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.