Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku nacionalni dan nepušenja

06.03.2019.

12:39

Autor: Ksenija Zelenić

fotografija Ksenija Zelenić

fotografija Ksenija Zelenić

Foto: - / -

Gradska liga protiv raka i Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije uz potporu Izviđačkog kluba Javor i Medicinske škole i ove su godine priredili tradicionalnu javnozdravstvenu kampanju "Dan bez duhanskog dima". Kampanja je održana na središnjim trgovima u Gornjem i Donjem gradu.

 

 

Unatoč brojnim akcijama i spoznajama o štetnosti duhanskog dima, broj pušača u Hrvatskoj je iz godine u godinu sve veći, kaže dopredsjednik gradske Lige protiv raka dr.Vlatko Kopić i dodaje kako su veliki zdravstveni rizici kojima se izlažu pušači. Izdvajamo samo neke - oštećenje srčano - žilnog sustava, zloćudne novotvorine različitih sijela - usne šupljine, ždrijela, grkljana, jednjaka, bronha, pluća, vrata maternice....

Od posljedica pušenja godišnje u svijetu umre oko 6 milijuna ljudi. U Europskoj Uniji puši 215 milijuna osoba, a u Hrvatskoj oko 30% stanovništva starije od 18 godina.

Možda je upravo korizma vrijeme kada bi smo trebali biti bez duhanskog dima, jer od bolesti uzrokovanih pušenjem u Hrvatskoj umre godišnje i do 12. 000 ljudi.

Među povoljnim učincima prestanka pušenja je poboljšanje cirkulacije krvi i to u roku od 2 do 12 tjedana od prestanka pušenja. Zatim, nakon 3 do 9 mjeseci će se smanjiti kašalj i otežano disanje a povećati funkciju pluća, a nakon jedne godine će rizik srčanih bolesti biti dvostruko manji nego kod pušača. Dakle, prestati pušiti se uvijek isplati!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.