Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku najveći skup inovatora u jugoistočnoj Europi

08.11.2017.

18:36

Autor: Sanja Račić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najveća ovogodišnja izložba inovacija u Jugoistočnoj Europi "Budi uzor®/Inova® 2017." održava se u dvorani Gradski vrt u Osijeku od 9. do 11. studenog pod geslom "Pametni gradovi". Sudjeluje više od više do pet stotina sudionika iz sedamnaest država.

Sustavi za pročišćavanje voda, uređaji za zaštitu od potresa, ali i pametne čarape, poseban miris i sir s cimetom našli su svoje mjesto na izložbi Budi uzor/ Inova 2017. u Osijeku. Glavni organizator izložbe je TERA Tehnopolis d.o.o. u suradnji sa Savezom hrvatskih inovatora, Hrvatskom udrugom inovatora-poduzetnika i Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. 

Izložba je namijenjena inovatorima i poduzetnicim koji žele ispitati tržišnu vrijednost svoje inovacije i započeti poslovanje. U sklopu izložbe se održava Poduzetnička akademija, a predavanjima, najavljuju organizatori, ukazat će se na probleme inovatora, ponuditi rješnja i potaknuti inovatorski rad. 

"Inovacije čine naš život ugodnijim, jednostavnijim, ljepšim, jeftinijim i još puno toga. One mogu imati i izuzetno snažan gospodarski učinak ne samo na pojedinca, već i na regiju, državu, a često su i globalnog značaja. No, put od ideje do potpuno komercijalne inovacije nije jednostavan, ni brz, ni jeftin. Kako bi taj razvoj od ideje, preko inovacije, do komercijalizacije olakšali, ubrzali i učinili pozitivnim iskustvom, pokrenuli smo Budi uzor® - međunarodnu izložbu inovacija i prototipova te natjecanje u pisanju poslovnih planova.", istaknuo je prof.dr.sc. Ivan Štefanić direktor TERA Tehnopolis d.o.o.

Na natjecanju u pisanju poslovnih planova finalisti izlažu svoje poslovne planove u trominutnim prezentacijama pred stručnim žirijem. "O uspjehu projekta govori činjenica da predstavlja pobjednika na nacionalnoj razini za natjecanje Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2017. (European Enterprise Promotion awards – EEPA 2017.)", zadovoljni su organizatori. EEPA je priznanje kojim Europska komisija svake godine nagrađuje projekte i inicijative javnih tijela s ciljem promicanja poduzetništva. U sklopu Gastro kutka slavonska obiteljska poljoprivredna gospodarstva predstavit će svoje specijalitete. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.