Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku obilježavanje 60. obljetnice revolucije u Mađarskoj

21.10.2016.

13:46

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Generalni konzulat Mađarske u Osijeku, u suradnji s mađarskim udrugama, organizirao je program obilježavanja 60. obljetnice revolucije u spomen na 23. listopada 1956. kada je počeo ustanak protiv sovjetske prevlasti i za liberalizaciju društva od komunizma. Taj dan u Mađarskoj je državni praznik.

Na središnjem osječkom trgu u 15 sati počinje svečanost podizanja zastave kao spomen na mađarsku revoluciju, simbolično se podiže zastava s rupom kao sjećanje na uklonjene socijalističke simbole. U suorganizaciji Mađarskog kulturnog društva Nepkora bit će položeni vijenci uz vilu Paunline Hermann. Mjesto je to gdje su tijekom 56-te izbjeglice naše utočište na što podsjeća spomen ploča postavljena u suradnji gradskih poglavarstava Osijeka i Budimpešte .  

Središnja svečanost održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje će državno odličje Mađarski zlatni križ zasluge dobiti Rozalija Jakumetović- predsjednica Udruge Mađara grada Vukovara. Nagrade će primiti i učenici osnovnih srednjih škola koji su postigli najbolje rezultate na natjecanju organiziranom povodom 60. obljetnice revolucije.  

O revoluciji (dio iz Wikipedie): 

Studenti i radnici izašli su 23. listopada 1956. na ulice Budimpešte, kako bi prosvjedovali protiv staljinizma i prisutnosti sovjetske vojske. Prosvjednici su mahali nacionalnim zastavama s kojih su bili izrezani socijalistički simboli (s okruglim rupama u sredini zastava).

Do tada vladajući socijalistički režim raspao se za manje od tjedan dana. Nije imao nikakvog uporišta u narodu, već samo u komunističkoj partiji i Crvenoj armiji koja se nalazila u Mađarskoj, a koja je 'mlako' reagirala i povukla se. Mnoštvo je zapalilo cjelokupnu literaturu koja se nalazila u zgradi partijskog glasila. Po zidovima su ispisane parole "Rusi van!" Tijekom nekoliko dana slobode posvuda u gradu uništavali su se simboli komunizma. No, Sovjeti zaustavljaju revoluciju, 4. studenog tenkovima ulaze u Budimpeštu.  Grad je teško oštećen, a ubijeni su i ranjeni deseci tisuća Mađara, na tisuće ih je uhićeno i deportirano u SSSR. Oko 250 000 disidenata prebjeglo je preko najbliže granice, u Austriju ili Jugoslaviju.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.