Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku obilježen Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

25.10.2022.

13:23

Autor: HRT Radio Osijek/HINA

dobrovoljni davatelji krvi

dobrovoljni davatelji krvi

Foto: OBŽ / OBŽ

Više od 120 dobrovoljnih darivatelja krvi, koji su prikupili preko sedam tisuća doza krvi, u Osijeku je  dobilo priznanja u povodu obilježavanja Dana darivatelja krvi u Hrvatskoj.

Ravnateljica osječkog Gradskog društva Crvenog križa Martina Hećimović podsjetila je kako se ovaj dan obilježava kao sjećanje na 25. listopada 1953. godine kada je u sisačkoj Željezari provedena prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa. Ističe kako je to Gradsko društvo po broju prikupljenih doza krvi na trećem mjestu u Hrvatskoj, a da su danas nagrađeni dobrovoljni davatelji prikupili ukupno 7.705 doza krvi. Hećimović napominje kako osječki Crveni križ ima tradiciju akcija dobrovoljnog darivanja krvi u većim tvrtkama ili ustanovama, a cilj im je pomlađivati skupinu dobrovoljnih davatelja krvi, pa zato često surađuju sa srednjim školama i fakultetima. Od ukupno 13 tisuća doza krvi, koliko se godišnje prikupi na našem području, oko 10 posto otpada na one koji prvi puta daju krv, a to su mladi, dodala je.

Predsjednik osječko-baranjskog Crvenog križa Marko Đukić ocijenio je kako su gradska društva Crvenog križa u toj Županiji po organiziranosti te broju dobrovoljnih davatelja i prikupljenih doza krvi u samom vrhu u Hrvatskoj, a da osječki Crveni križ prikupi oko 70 posto doza u Županiji.To sve ne bi bilo moguće bez besprijekorne suradnje s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu osječkog Kliničkog bolničkog centra, istaknuo je Đukić.

Predstojnica toga Zavoda Marina Samardžija izvijestila je kako se o aktivnostima dobrovoljnog darivanja krvi u Osijeku govorilo i na najvećem ovogodišnjem transfuziološkom kongresu u Njemačkoj, ocijenivši kako su dobrovoljni davatelji krvi "nacionalno blago ove zemlje".

dobrovoljni davatelji krvi

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.